Eléggé macerás dolog a lakásvásárlás, a legnagyobb probléma meg utána éri az embert, hogy még be is kell rendezni, nemcsak belakni. 2014-re kiérdemeltük, hogy számítógépen, virtuálisan is megtehessük.

Nagyon szép minden az áruházban, de vajon megfelel-e majd a dolgos hétköznapokban? Persze, lehet feng shui tanácsadót is hívni, de általában azért a legtöbb embernek van határozott elképzelése álmai otthonáról.

Kezdőknek legegyszerűbb, ha az IKEA tervező moduljait kipróbálják. A konyhát például tényleg a legegyszerűbb így berendezni (de van hálószoba-, fürdő- és dolgozószoba-tervező is). Mindent méretarányosan el lehet helyezni a virtuális térben, és persze rögvest telepíthetjük az áruházban fellelhető bútorokkal is, mennyire lesz majd zsúfolt jövendő lakásunk. (Mellesleg az eljárás ízelítőt ad a professzionális építészeti vagy gépészeti tervezésből: a szabványos elemek a tervbe foglalásával megszületik a rendelési lista – és a számla… – A szerk.)

A telepítés elég egyszerű, 10-15 perc alatt megvagyunk azzal és a regisztrációval. Jó, ha a tervezést asszonymentesen végezzük, mert előbb-utóbb elveszünk a dekorációs eszközök garmadájában, amiből nagy harag is lehet vagy válás… Erre az az IKEA megoldása, hogy csak öt tervet enged elmenteni, és vitás esetben segítségül hívhatjuk az alkalmazottait a terv precíz kivitelezéséhez. Akár fél évig is gondolkozhatunk, kinek legyen igaza (az asszonynak vagy a ház urának), ki is lehet nyomtatni és véleményeztetni az anyóssal és apóssal is a terveket. A lusta pároknak be is szerelik a kiválasztott bútorokat, igaz elég húzós összegért (és elég gyorsan, ezért elég hanyagul is – A szerk.), így lesz a virtuális álomból valóság.

-
 

További szoftverek

Bevállalósabbaknak komolyabb programot ajánlunk, ezekből elég széles a választék, de valószínűleg nem fog senki rögvest egy cad-rendszerrel birkózni, kezdjük az egyszerűbbekkel.

A kicsit bénácska nevű „Sweet Home” az egyik legjobban kezelhető, nem mellesleg ingyenes, és magyarul is beszél, ami nem utolsó szempont. Java alapú, nyílt forráskódú, ezért Linuxon és OS X-en is működik, végszükség esetén online is használható.

Maga a tervezés itt 2d-ben történik, majd ezt 3d-ben is megnézhetjük, sőt virtuális fotókat is készíthetünk a kép-előállító (renderer) segítségével, de videó is készülhet az elképzelt álomlakás virtuális bejárásáról a rokonok örömére.

Külön érdekesség, hogy a világítást is megtervezhetjük, van benne iránytű (nem megvetendő a „benapozáshoz”, ez az a művelet, melynek során kiderül, hogy mikor, hová süt a Nap) és a program automatikusan menti a dolgainkat, így nem nagyon lehet elrontani benne semmit. Ízlést viszont nem ad.

Mellékelnek hozzá több száz bútort és lakáskitöltő tárgyat is (ezekből egy rakás frissítés érhető el folyamatosan), hogy tudjuk, mire fogjuk elkölteni a keresetünket az elkövetkezendő tíz évben. A felület elsőre kissé fapadosnak tűnhet, de ha egy Office csomaggal tudunk bánni, ez is menni fog egyszer. A lakberendezés (is) elsősorban a fejben zajlik, és a valóság mindig kicsit (?) más lesz.

Sok profi ingatlanos esküszik a (fiatalkori nevén Google, most Trimble) SketchUp Make programra, akár ipari szabványnak is tartható. Nemcsak azért, mert egyszerűen használható és könnyen elsajátítható (sok magyar nyelvű oktató videó is van hozzá), de igen jó eredményeket lit el lehet vele érni. A Make ingyenes, a Skecthup Pro fizetős. Nagy előnye, hogy a „műveket” be lehet vinni a Google Earth-be és Mapsbe mint épületeket, alkotásainkat megoszthatjuk másokkal is.

A SketchUp nagy erénye, hogy hogy hiányzik belőle a profi 3d programok bonyolultsága. Rövid idő alatt el lehet sajátítani az alapokat, és máris nekieshetünk a lakásunk megtervezésének. Kapunk benne egy jól átgondolt és informatív menürendszert, a Materials alatt pedig 100-nál is több anyagfajtát. A kész munkát pedig földrajzi koordinátákhoz rendelhetjük a Maps-nek hála, és megoszthatjuk a 3DWarehouse-ban, ahol egyébként rengeteg kész bútormodellt is találhatunk.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.