Ha az óriási technológiai cégek milliárdos összegeket fizetnek ki egy nevesincs cégért, akkor mindenki felkapja a fejét és odafigyel. Biztos is, hogy fejlődni fog ez a terület, hiszen mindenki felkapta a fejét és odafigyelt…

-
 

 

Ígéretes technológiai cég a Nest („fészek”), okos termosztátokat gyártott. Mármint okostelefon-hardverből alakította ki azokat. Automata, tanulékony üzemmódjukban figyelik, hogy tartózkodik-e valaki a lakásban, és a heti rendet is hamar megtanulják. Persze, a kivételeket gép módjára ő is nehezen kezeli, de bármikor, távolról is felülbírálható.

A céget 3,2 milliárd dollárért  vette meg a Google. (780 milliárd forintért…) Megvették a DropCam nevű céget is, amely okostelefonnal vezérelhető ip-kamerákat gyárt. Nem kell túl sok technológiai tudás ahhoz, hogy használni lehessen őket, bárki, akinek van okostelefonja, képes  működtetni.

Két legyet üt egy csapásra a Google a két cég beszerzésével: egy gyorsan növekvő területre teheti be lábát – a „csináld magad” intelligens otthonokéra, és Androidja az okosotthonok operációs rendszeréve válhat. A NextMarket Insight szerint az amerikai „csináld magad” okosotthon-piac jelenlegi értéke 1,3 milliárd dollár, becslései szerint évi 43 százalékos bővülést lesz képes produkálni, így 2019-re értéke 7,8 milliárd dollárra nőhet.

 

A csatlakoztatott eszközök

És miért most? Miért hajlandók a fogyasztók otthonaik okosításával foglalkozni? Mert az eddigi megoldásokat kevesek tudták megengedni maguknak, drága a felszerelésük, a rendszerek, megoldások zártak. Ezzel szemben a Google által megcélzott rendszerek csupán egy okostelefont, internetkapcsolatot és az okos eszközt igénylik. Néha, egy-egy csavart is meg kell majd húzni, de ez lássuk be, ez nem rakétatudomány.

Szinte nincs is olyan eszköz, amelyet ne vezérelhetnénk kis asszisztenseinken keresztül: táblagépek, tv-készülékek, játékkonzolok, zárak, háztartási készülékek (hűtőszekrények, mosógépek, szárítók), termosztátok, füstérzékelők, videokamerák, kapcsolók, izzók, aljzatok – és az oly fontos kerti berendezések is (sprinklerek, szökőkutak, csobogók) csatlakoztathatók. 2008-ban már több csatlakoztatott eszköz volt a világon, mint ember, ráadásul a Gartner piackutató előrejelzései szerint 2020-ra ez a szám meghaladja majd a 26 milliárdot.

 

Egyszerűsödő dolgok

Jó hírünk az, hogy a dolgok ennél csak egyszerűbbek lesznek. Apple, Google, Samsung – néhány a nagy nevek közül, ahol az iparági standardok kidolgozásán munkálkodnak. A cél, hogy az otthon okosítására szolgáló eszközök könnyedén, egy platformra integrálva működjenek, egymással gond nélkül kommunikáljanak. Az iparági elemzők az Apple HomeKit platformjáról pletykálnak (hivatalosan még semmit se jelentettek be), mely iPhone-unkat az okos otthoni eszközök irányítójává változtatja.

A nagy rivális, a Samsung már idén nyáron ismertette, hogy az Intellel közösen létrehozzák az Open Interconnect Consortium nevű szervezetet, ennek célja az okos eszközöket vezérlő közös kommunikációs keretrendszer létrehozása. Első lépésként még az idén kiadnak egy fejlestői szoftverkészletet, az Okos Otthon SDK-t, hogy a külső cégek is tudjanak rá fejleszteni. A Samsung is készült erre a lépésre, hisz nemrég vásárolta fel a SmartThings nevű céget, amely egy közös platformot hozott létre az okos eszközöknek.

A Schneider Electric épületvezérlési megoldása, a KXN Building Control App is a meglévő okostelefonra vagy táblagépre épít, amikor az otthoni gépek vezérléséről van szó. A világítás és a hőmérséklet vezérlése, vagy akár az energiafogyasztás vizuális megjelenítése csak néhány példa az applikáció által kínált funkciókra. Lehetőséget nyújt az egyes helyiségek vagy területek elnevezésére, a megfelelő funkciók hozzájuk rendelésére, illetve különböző személyekhez kapcsolt, egyedi konfigurációk létrehozására is. A technológiát egy új telepítés részeként vagy a meglévő épületvezérlő rendszert kiegészítéseként is lehet telepíteni.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.