Nyomtatott házak, programhibaként értelmezhető, mégis működő „okos” tárgyakkal – az intelligens otthon nemcsak optimalizálás, funkcionalitás, hanem humor is lehet.

Az intelligens otthon koncepciót a kifejezés első, 1980-as évekbeli használata óta folyamatosan aktualizálják, az infokommunikációs technológiák fejlődésével az elmélet gyakorlattá vált, ma az it egyik legizgalmasabb alkalmazási területe. Rendeltetése lakóterünk élhetőbbé, kényelmesebbé tétele, és az egyre nagyobb környezetvédelmi elvárásoknak is meg kell felelnie.

Eredetileg épületekre gondoltak, manapság a környezet változásaira és a lakók tevékenységére reagáló, biztonsági és egészségügyi szempontokat kielégítő otthonokra, különféle épületekre, építészet és infokommunikáció fúziójára, például belső terekre, ahol a „dolgok internetében” (Internet of Things) összekapcsolt tárgyak már megnyilvánulásaink előtt „ráéreznek”, hogy mit akarunk.

 

-
 

 

Kis helyen is elfér – aki nincs otthon

Energiatakarékosság, automatizálás és nyomtatható otthonok a mai hívószavak. A los Angelesi Kaliforniai Egyetemen például homokalapú építőanyagból nyomtattak kisméretű (2,2×2,2 méteres) mozgatható házakat. Három részből, háló- és fürdőszobából, konyhából állnak. A beépített multimédia-rendszer kijelzője az egész falat betölti. Bútorok és elektronika integrációját az épületek dómformája teszi lehetővé. Minden mobil és átalakítható és „okos”. Meghosszabbítható a konyhaasztal, elmozdítható a konyhasarok, falba rejthető a mellékhelyiség stb. A házikókat a funkcionalitás jegyében tervezték: egyedülálló fiatalokra gondoltak, akik keveset időznek otthon.

 

Eszelősen szórakoztató lakberendezés

A lausanne-i ECAL Média- és Interakció-tervezés szakos hallgatói eddig hiányzó elemmel – és belsőépítészeti szemponttal –, a humorral gazdagították az intelligens otthont. „Delirious Home” (eszelős otthon) projektjük az ember-gép kommunikáció nyelvi korlátaiból, kommunikációs félreértésekből indul ki. Az elemi szintű intelligenciával rendelkező gépek hiába kapiskálnak valamit szándékainkból, gyakran másként interpretálják azokat. Ezért célszerű humorral és kellő távolságtartással tervezni őket.

Elképzelésüket egy sor izgalmas tárggyal szemléltetik. Reflexiók az „intelligens otthonról”, de programhibák is lehetnének, annyira kiszámíthatatlanul működnek. Az intelligencia nem egyenlő azzal, hogy minden pontosan előrejelezhető – állítják. Az eddigi smart home projektek funkcionálisak, a napi tevékenységek optimalizálásán alapulnak. Előbb a racionalitás, csak aztán a funkcionalitás – vallják a lausanne-i tervezők.

Idő Úr egy óra, mutatói az ember mozgását utánozzák. A Cactunes kaktuszcsaládja érintésre figyelmeztető hangot ad ki. A Chiaroscuro lámpákat árnyékuk megérintésével kapcsoljuk fel. A Vuduszékek kapcsolatban állnak egymással: ha ráugrunk az egyikre, a többi is megérzi, ugyanúgy vált formát. Ventillátoruk lélegzetvételünk ritmusával szinkronban működik. Az ízt eddig általában látványhoz és szagokhoz társították, a Felséges Csengő viszont újabb érzékszervi tevékenységet, a hallást is hozzáasszociálja: gyümölcsöt csomagolunk bele, s miután kibontottuk, kellemes hangot hallunk.

Az Ostinati bizonytalanul egyensúlyozó tartályok sora. A Bonnie és Clyde teáscsésze és -kanál, mágneses kapcsolatuk miatt, ha elmozdítjuk az egyiket, követi a másik. A Törött Tükör redőzött rugalmas membránból készült – akkor működik, ha közel megyünk hozzá.

„Főként a szenzorokkal és aktuátorokkal tárgyakra ruházott személyiséggel, és a hozzájuk fűződő kapcsolatunkban bekövetkező változásokkal foglalkoztunk. Egyértelmű, hogy nem mindig az optimalizálásról szól” – jelentette ki a projektet vezető Alain Bellet.

Hogyan működnének ezek a tárgyak a kaliforniai nyomtatott házikókban, mennyit tennének hozzá beépített intelligenciájukhoz? Valószínűleg sokat, miközben lakóik a technológia mindenhatóságáról merenghetnének.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.