„Biodinamikus” cementből készül a 2015-ös milánói világkiállítás olasz épülete. Ez az új anyag megköti a levegőben lévő szennyező anyagokat.

-

 

Az ágak szépen tekerednek, sűrű, szövevényes egységet alkotnak. Lélegeznek, és a levegőt is tisztítják. Csak épp nem igazi ágakról van szó, melyet a természet teremtett, hanem ember alkotta, speciális anyagból készült díszről.

Az olasz Nemesi & Partners építészeti iroda építheti meg Olaszország pavilonját a 2015-ös milánói világkiállításon. Versenytársaiknak nem sok lehetőségük volt labdába rúgni a megmérettetésen, hisz az iroda igazán eredeti ötlettel lett nyertes. A látványtervek szerint is igen érdekes és olaszosan stílusos egyedi épületet ugyanis „biodinamikus” cementből építik majd fel. Az anyagot az Italcementi cég fejlesztette ki, lényege, hogy a levegő bizonyos szennyező anyagait megköti, majd sókká alakítja át. Ahhoz, hogy ez a reakció végbemenjen, közvetlen napsütésre is szükség van. A világkiállítás a zöld energia és a környezetvédelmet tűzte ki mottójául, így ennek megfelelően a légtisztító cement 80 százalékát újrahasznosított építőanyagokból készítik, többek között például carrarai márvány maradványokból.

Az olasz pavilon méretei lenyűgözőek: 9000 négyzetméteren terül majd el, építéséhez 2000 tonnányi cementre lesz szükség. A Palazzo Italia-nak nevezett pavilont napelemekkel borítják be, így nappal energiát is termel az épület.

Kívül-belül rendkívül látványos lesz az épület. Az építésziroda ugyanis az épületnek a városi dzsungel szerepét szánta, nemcsak esztétikai, hanem funkcionális tekintetben is. A díszítések a dzsungelek tekervényes fáit utánozzák kinézetben és funkcióban egyaránt: megtisztítják a levegőt. Mintha egy mesebeli megkövesedett erdőre néznénk – kommentálták.

A biodinamikus cement jól formálható, így könnyedén el tudták készíteni a tekervényes díszeket. A világkiállítás letelte után a tervek szerint a homlokzatot nem bontják el, hanem állandó érdekességképpen – az Eiffel torony mintájára – fennmarad.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.