Nemcsak a tartozásokért lefoglalt ingatlanokra lehet majd ezentúl licitálni, hanem sokkal szabadabb formában is lehet majd aukción házhoz jutni. Idén várhatóan mintegy százezer ingatlan cserél gazdát így itthon.

Ha a „ház” és „árverés” szavakat egymás mellett használtuk eddig Magyarországon, akkor a kényszerintézkedésről beszéltünk: a Végrehajtói Kamara által lefoglalt és zárt rendszerben értékesíteni kívánt ingatlanokról volt szó. Ezért óvatosságból az aukció szót használja a Duna House ingatlanértékesítő iroda, amikor június elejétől közép-magyarországi, tatabányai és szombathelyi ingatlanokkal elindították az online aukciós felületet.

 

-
 

 

Sajátos aukciók

„Az áru sajátosságai miatt az aukció menete kissé sajátságos lesz”, tájékoztatott Rutai Gábor, pr- és elemzési vezető. Az aukcióra bejutott ingatlanok az erre kialakított webes felületen lesznek először láthatók. Az érdeklődők regisztrációt követően láthatják majd az ingatlan pontos címét, azokat az időpontokat (vagyis nyílt napokat) amikor azok megtekinthetők. A vevők krediteket töltenek majd fel, amely alkalmassá teszi őket a villámáras vásárlásra az aukciós időszak első (jellemzően) 27 napján, majd a licitálásra az utolsó három napon. Ha nem jön létre tranzakció, akkor a vevő a kreditet lehívhatja, vagy a következő aukcióra átcsoportosíthatja.

A Duna House szakemberei két ingatlantípus esetén látnak nagy lehetőséget az aukcióban: egyrészt a kelendő típusoknál, ahol az eladó számára a legmagasabb piaci ár érhető el, másrészt azoknál, ahol az ingatlan már régóta áll a piacon. Utóbbi esetében az eladó számára kiderülhet, hogy mekkora a valós piaci ár, és ha az ajánlat nem éri el a villámárat sem, akkor nem kötelező az értékesítés számára.

 

Százezer ingatlan évente

Cégként jobban megéri

Ha az árverésen továbbértékesítés (haszonszerzés) céljából vásárolunk ingatlant, akkor ingatlanforgalmazó cégként kedvező, 2 százalékos illetékkel gazdálkodhatunk, ha van. A kedvezm feltétele, hogy a vásárolt ingatlant két éven belül értékesíteni kell.

A júniusi indulás után, első körben 150-200 ingatlanra lehet majd licitálni, ami egyelőre töredéke az iroda kínálatának. Az első tapasztalatok összegzésével a szolgáltatás országos szinten is elérhetővé válik. A várakozások szerint az aukció nagy érdeklődésre tarthat majd számot, az ingatlanok többsége gazdát fog cserélni.

A Duna House adatai szerint a válságot követően nagyjából 90 ezer ingatlan cserélt gazdát évente. Az idei forgalom alapján a szakemberek növekedéssel számolnak, és 100 ezer eladott ingatlant vetítenek előre. Ám ez még nem az ideális 150-170 ezres nagyságrend. A magyar ingatlanpiacon 1200 milliárd forint értékben cserélnek gazdát a lakások évente.

 

Árverések kényszerből

Az adósságok – jellemzően banki hitelek elmaradt törlesztése vagy rezsitartozások halmozódása – miatt lefoglalt ingatlanok esetében a Végrehajtói Kamara tart árveréseket. Cikkünk írásakor több mint 3000 ingatlan volt a rendszerben. Gyakori, hogy haszonélvezeti joggal terhelt lakások kerülnek fel az oldalra. Továbbá mindenki számára nyilvánvaló, hogy a lakásokat nem önként kínálják eladásra tulajdonosaik, ami az esetleges sikeres licit után a birtokbavételnél jelenthet gondot. Azt is jó tudni, hogy december elsejétől március elsejéig kilakoltatási moratórium van érvényben.

Ahhoz, hogy ezeken az árveréseken részt tudjunk venni, előzetesen regisztrálni kell offline egy bírósági végrehajtói irodánál, díjat kell fizetni, ami 2013-ban 6000 forint volt.

Ha érdekel minket egy adott ingatlan, akkor 10 százalék előleget kell befizetni. Ha nem mi nyertük az árverést, ezt az előleget visszafizetik. Az ingatlanok piaci áráról érdemes a helyszínen érdeklődni, mert azok a tapasztalat szerint nem mindig tükrözik a valós árat. Ha egy árverés elsőre nem volt sikeres, másodjára is meghirdetik. Ha ez sem sikeres, akkor a folyamatos árverési hirdetmény kategóriába jelenik meg. Ha ekkor jelentkezik valaki vevőnek, akkor az eljárás újra indul.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.