Elsőként a Google tört be a nagyok közül a nappaliba a központifűtés-vezérlőkkel. Most hasonlót tesz a Microsoft is.

-
 

 

Már vagy egy évtizede fűt-fát megígérnek a szegmensben érdekelt vállalatok az intelligens otthonokkal kapcsolatban, de a hőn áhított csoda eddig valahogy sosem akaródzott megvalósulni. Pedig már tényleg nagyon közel járunk, az egészben talán az a legidegesítőbb, hogy az alkotóelemek szinte mind megvannak, de azok sehogy sem akarnak zökkenőmentesen együttműködni. Lehet az embernek intelligens a világítási rendszere, a riasztója, a hűtőgépe, a mosógépe, a kábeltévés beltéri egysége, mégis igen kicsi az esélye annak, hogy egyetlen alkalmazásból, egyetlen felületről tudja mindegyiket vezérelni. Ennek megfelelően nem is képesek egymással sem együttműködni – legfeljebb, ha mindegyiket ugyanattól a gyártótól szereztük be. Rengeteg különböző szabvány van a piacon és rengeteg gyártó…

Viszont amikor olyan nagy játékosok szállnak be a buliba, mint a Google, vagy a Microsoft, az ember felfigyel, hátha történik valami.

A Google egyébként már jóval a Microsoft előtt kitűzte a nappalik meghódítását, amikor milliárdokért vette meg az androidos központifűtés-vezérlőket gyártó Nest nevű vállalkozást. A Microsoft meg egy partneri szerződés segítségével akar hódítani: a nyár folyamán elérhetővé tette a Windows Store-ban az Insteon több száz, otthonokba szánt készülékét. Megjelent már az eszközök mellé egy olyan alkalmazás is, amelyről a megvásárolt eszközöket irányíthatjuk.

Hiányzik a közös nyelv

Egy intelligens otthon attól lehetne igazán intelligens, hogy a sok beépített okos eszköz ugyanazon a nyelven kommunikálna egymással. Szükség lenne egy és csak egy szabványra, amely olyan egyértelművé és könnyűvé tenné a kapcsolat megteremtését, mint a wifi vagy az usb. Mert legalább kettő elterjed szabvány van, a ZigBee és a Z-Wave nevűek. Mindkettő hasonló, vezeték nélküli technológiákból épül fel, és lehetővé teszi az eszközöknek, hogy ezeken a vezeték nélküli hálózatokon információkat osszanak meg egymással. Mindkettőt már több száz termék támogatja – csak éppen ezek között elvétve találhatók nagy gyártók készülékei.

Persze másféle megközelítés is lehetséges. Kaphatók olyan házi központok, amelyek mindkét szabvány nyelvét beszélik, így összekapcsolják és egyetlen alkalmazáson keresztül vezérelhetővé teszik a Z-Wave-et, a ZigBee-t, illetve a wifit használó eszközöket. Számos népszerű eszköz pedig – például a Google Nest féle termosztátjai is – saját felhőszolgáltatásaikat használják, s gyanítjuk, hogy a felhőtechnológiák mellett teljes mellszélességgel kiálló redmondi cég is ebbe az irányba kíván nyomulni. Végső soron egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a készülékek közötti interoperabilitás nem valamelyik szabvány segítségével a sok közül, hanem majd a felhőben fog megvalósulni.

 

Az Insteon gyárt távirányítható, led-es villanykörtéket, kapcsolókat, központi vezérlőket, szenzorokat és kamerákat – összesen több mint kétszáz terméket, amelyek csomagban is kaphatók. Ezeket mind lehet okostelefonról vagy más eszközről irányítani (Windows Phone 8 rendszerű okostelefonokról, vagy Windows 8.1-es tabletekről és laptopokról), számos egyedi funkciót is hozzájuk lehet rendelni. A partneri szerződés révén a Windowson olyan extrák érhetők el, mint az élő csempeként főmenübe tűzhető ikonok, melyeknek hála a telefonra pillantva azonnal látjuk, hogy égve felejtettük-e a villanyt a mellékhelyiségben. Kiemelendő még a vendégmód, amely a látogatóinknak és a gyermekeinknek ad korlátozott hozzáférést a rendszerhez. Ezek az újdonságok nyilván Androidon és iOS-en is megjelennek majd, de az Insteon nem árulta el, hogy meddig tart majd a Microsoft előnye.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.