Génmódosítással vennék fel a harcot a tudósok azokkal a legyekkel, melyek 300 fajta növényben képesek súlyos kárt okozni.

Gondtalanul repkednek egy spanyol gyümölcsös fái körül a gyümölcslegyek. Leteszik petéiket a bimbózó virágokba. De a kikelő lárvák mind hímneműek, mert génjeiket egy laboratóriumban úgy módosították, hogy a nőstények még lárva állapotban elpusztulnak. Női egyedek híján pedig a legyek rövid idő alatt kihalnak.

 

-
 

 

A génmódosítást az oxfordshire-i székhelyű Oxitec nevű biotechnológiai cég dolgozta ki. Az érintett faj a rendkívül kártékony Földközi tengeri gyümölcslégy. Több mint 300 különböző növényt képes elpusztítani: gyümölcsfákat, zöldségféléket, dióféléket.

A génmódosítási eljárás igen hatékonynak bizonyult egy zárt tesztterületen, Kréta szigetén. A régebbi eljárások esetében egyelőre a rovarok a győztesek: hamar alkalmazkodnak a rovarirtókhoz, ráadásul a szerek használata a környezetre is káros. Sugárzással sterilizált hím egyedeket is bevetettek a harcban, de ezek nemzőképes társaikkal szemben általában alulmaradnak, miután a sterilizáció során legyengülnek.

Trükkösen szaporítják a génmódosított legyet: a női egyedeknek antibiotikumot, tetraciklint adnak, amely a szaporítás idejére elnyomja a halálos gént. A vállalat most arra vár, hogy kormányzati engedéllyel valós körülmények között is kipróbálják a génmódosított legyeket. A cég korábban kiterjedt kísérleteket végzett génmódosított szúnyogokkal Brazíliában, ahol a trópusi náthalázat terjesztő szúnyogok 96 százalékát megölték. Spanyolországban pedig az olajbogyók elpusztításáért felelős legyek génmódosított változatával végzendő kísérletek engedélyezésére várnak.

Az eljárás bírálói szerint felelőtlenség a génmódosított legyeket kiengedni a természetbe, mert a hosszú távú hatások nem ismertek. Amiatt is aggódnak az ellenzők, hogy a génmódosított és a módosulás miatt elhalt lárvák a termésben maradnak, és onnan az asztalokra kerülő élelmiszerekbe juthatnak. A tetraciklin-terhelés sem szimpatikus.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.