A közhiedelemmel ellentétben antibiotikumok nélkül is lehet egészséges csirkéket nevelni, csak egy kicsit másképp kell gondolkodni az állattartástól – bizonyította be pár évvel ezelőtt egy holland cég.

Az egész véletlenül kezdődött, de utána már nem volt megállás. Valamikor az 1940-es évek végén egy gyógyszergyár kutatói úgy döntöttek, hogy az antibiotikum-gyártás melléktermékeit felhasználják a csirkék gyenge tápértékű táplálékának feljavítására. Az eredmény őket is meglepte: a csirkék sokkal gyorsabban érték el a kívánatos vágósúlyt.

 

-
 

 

Módszer és probléma

Innentől kezdve a módszer villámgyorsan terjedt a húsukért tartott állatok tenyésztésében. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 13 ezer tonna antibiotikumot etetnek fel a vágóállatokkal (csirkékkel, disznókkal, marhákkal) – idéz egy tanulmányt a Slate. A gyógyszerekkel többnyire a hízást gyorsítják, illetve a zsúfolt állattartó telepeken végigsöprő betegségeket igyekeznek megelőzni velük. Az Európai Unió már 2006-ban betiltotta a növekedést gyorsítani hivatott antibiotikumok adagolását, de ettől az állatok gyógyszerezése még nem szűnt meg.

Márpedig az évtizedek óta tartó antibiotikum-kúra nem várt következményekkel járt: egyre több a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzs. Ez pedig már az emberekre is komoly veszélyt jelent.

 

Egymás felett, kényelmesen

Ezért is sokat ígérő a holland Vencomatic csirkenevelő eljárása és a hozzá tartozó berendezés, amelyet Patio névre kereszteltek. A broilercsirke nevelése különösen sok gonddal jár. A hagyományos módszerekkel történő „csirkegyártás” során a keltetőben kelnek ki a kiscsibék, majd onnan viszik át őket a farmra, ahol nem egészen két hónap alatt elérik a vágósúlyukat.

A keltetőben viszont semmit nem kapnak enni vagy inni a frissen kikelt csibék, és mivel nem pont egyszerre bújnak ki a tojásból, némelyikük csak két nap után jut bármilyen táplálékhoz. Ez, valamint a szállítás során fellépő stressz sok állatot elpusztít vagy megbetegít – és ilyenkor jön az antibiotikum.

Ezt küszöböli ki a Patio azzal, hogy a csirkék a későbbi nevelkedésük helyén kelnek ki. A csirketartásra szolgáló csarnokban egy többszintes polcrendszert építenek ki, de ezek a „polcok” zárt, klimatizált, futószalagos rendszerek.

A 18 napos tojásokat nagy tartókon a polcok fölé helyezik, hogy a kikelt csibék egyenesen a későbbi életterükbe pottyannak. Itt rögtön tudnak enni és inni, nem viszik őket sehova, így sokkal stresszmentesebben kezdődhet amúgy is rövidre szabott életük, és immunrendszerük is erősebb lesz.

A „polcokon” viszonylag nagy életterük van a csirkéknek – annyi mindenképpen, hogy egy kicsit mozogni, járkálni tudjanak. A vágósúlyt elérő csirkék „begyűjtése” is kíméletesen történik. Az alattuk lévő „talaj” (finom alommal borított műanyag) a futószalagon elindul az egyik irányba. A végén emberi kéz érintése nélkül tereli a szállítóládákba a csirkéket, egyúttal különválasztva a használt almot is.

 

-
 

 

Ésszerű kompromisszum

Természetesen egy ilyen rendszer nem olcsó mulatság (4-12 euró csirkénként), de nagyüzemi tartásra is alkalmas. A Vencomatic már adott el olyan Patio-t, amely egyetlen csarnokban 250 ezer csirke nevelésére képes.

Egyrészt energetikai rendszere hasznosítani tudja a csarnok maradék hőjét, így kisebb lehet az energiaszámla. Másrészt az így nevelt, stresszmentes csirke némileg magasabb áron értékesíthető, mint a hagyományos nagyüzemi módon tartott sorstársaik – bár persze így is olcsóbb, mint a szabad tartású bio- avagy tanyasi csirke.

A Patio jó átmenetet képez a hagyományos nagyüzemi tartás és a (sokkal drágább) szabadban tartás között. Úgy biztosít kifizetődő volumeneket (és ezáltal mindenki számára elérhető árú húst), hogy közben figyelembe veszi az állati jogok betartását aggódva figyelő közvélemény érzékenységét is. Az állatok, ha nem is a szabad levegőn, de szellős térségekben, a mozgási lehetőségektől nem megfosztva nevelkednek

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.