Forradalmasíthatja a mezőgazdasági termelés metodikáját az az adattovábbító és érzékelő rendszer, amely az agro-meteorológiai adatok nyújtásával segíti a gazdákat a helyes döntések meghozatalában.

Ha visszatekintünk az elmúlt öt évre a hazai agráriumban végbemenő nagy volumenű informatikai fejlesztéseket kutatva, akkor azt fogjuk látni – hogy nagyjából semmit nem látunk. Annak ellenére, hogy az informatika, az újabb és újabb technológiák megjelenése az életünk minden területére behatolnak, a mezőgazdaság eddig valamiért kimaradt.

A HUMANsoft az elsők között ismerte fel az agráriumban rejlő informatikai lehetőségeket. Évekkel ezelőtt egy nagy ívű fejlesztést követően kifejezetten ennek a szegmensnek szóló vállalatirányítási rendszerrel jelentek meg a piacon, s látva a jó eredményeket, a cég nem tett le azon szándékáról, hogy az agráriumban működő vállalkozások mindennapjait megkönnyítendő, még több informatikai fejlesztést tegyen elérhetővé számukra. A cég konzorciumi tagokkal összefogva komoly áttörést jelentő technológiát fejlesztett ki az utóbbi másfél évben is. Olyan, internetkapcsolattal rendelkező elektronikus eszközökre alapozott döntéstámogató alkalmazásrendszer kifejlesztése volt a cél, amely képes időjárási és piaci információkra alapozva a felhasználó gazdálkodó számára hasznos információkat szolgáltatni, és az operatív tevékenységet támogatni. Mindezt a jövedelmezőbb gazdálkodás feltételeinek elérése érdekében.

 

-
 

 

Támogatott döntések

A projekt eredményterméke, az AgroN2 nevű agrár döntéstámogató rendszer. Elsődleges célja, hogy adott termőterülethez (mezőgazdasági parcellához) kapcsolódóan termelési és üzleti jellegű javaslatot, támogatást adjon az ott gazdálkodónak, hogy működését gazdaságosabbá, kiszámíthatóbbá tegye, jövedelemtermelő képességét javítsa. A projekt másodlagos célja közvetetten a vidéki, alapvetően mezőgazdaságból jövedelmet előállítani képes társadalmi csoport megerősítése, és ezáltal az önellátás lehetőségeinek érdemi bővítése, majd a termelési szerkezet korszerűbbé tétele volt. A projekt célcsoportja elsősorban azon mezőgazdasággal, ezen belül szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók köre, akik a kellően megalapozott döntéseikhez szükséges információ összegyűjtésére, szintetizálására, súlyozására nem rendelkeznek elegendő idővel, munkatárssal – vagy szakértelemmel.

A projektben résztvevő Agrár Európa ügyvezető igazgatója, Tóth Péter elmondta, hogy a legizgalmasabb dolog a fejlesztésben az volt, amikor az agrár szakemberek találkoztak a bitekben és algoritmusokban gondolkodó informatikusokkal. E két gondolkodásmód megfelelő kapcsolódását kellett megtalálni ahhoz, hogy sikeresen végződhessen a projekt. Amelynek egyik legfontosabb hozadéka, hogy a végfelhasználóknak nem kell különösebb informatikai ismeretekkel rendelkezniük ahhoz, hogy jól tudják használni a kifejlesztett rendszert. „Már most is kiválóan működik a prototípus, de a piaci siker érdekében még tervezünk további fejlesztéseket. Például szeretnénk elérni, hogy még  felhasználóbarátabbá váljon a rendszer.” – tette hozzá Tóth Péter.

 

A más földje is legyen zöldebb

Mindez egyébként elengedhetetlen feltétele annak, hogy a technológia külföldi piacokon is értékesíthető legyen. Alexy Norbert, a HUMANsoft kutatás-fejlesztési központjának igazgatója elmondta, hogy a sikeres hazai piaci bevezetést követően mindenképp szeretnék külföldi piacokra is eljuttatni a technológiát, bár azt itthon is meglehetősen nagy felhasználói bázis tudná használni. Jelenleg mintegy ötvenezer olyan vállalkozás van az országban, amelyeknél bevezethető volna az AgroN2 technológia. Mint mondta, ha ezeknek csak a harmadához sikerülne eljutniuk a rendszerrel, akkor az már önmagában óriási eredmény volna.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.