A sertéstelepeken a valósidejű adatokat gyűjtő és továbbító érzékelők az állattenyésztés új korszakát, egészségesebb, gyorsabban fejlődő malacok „termelését” segítik.

Az olcsó szenzorok, a vezeték nélküli kommunikációs technológiák lakásunkat, járműveinket információtároló, feldolgozó és továbbító képességekkel látják el, valósággá érik az intelligens otthon és az okosautó tetszetős koncepciója.

Hasonló megoldásokkal kísérleteznek a mezőgazdaságban is; az EU novemberben záruló kétéves „All-Smart-Pigs” projektje például a közönséges disznóólakat varázsolja intelligens sertéstelepekké. Az új megoldások állattenyésztőnek és állatnak egyaránt hasznára válnak, emellett az állatok életminőségének javítása iránti fokozódó társadalmi nyomásnak – követelménynek – is eleget tesznek. A szenzorok által gyűjtött nyers adatokat a Farm Manager szoftverrendszer dolgozza fel. A használható információk alapján derülnek ki a sertés szükségletei, amelyeket pontosabban, gyorsabban lehet majd kielégíteni.

 

-
 

 

Hangrendszer figyeli, mikor és mennyit köhögnek az állatok. Táplálkozásuk és súlyuk fizikai érintkezés nélküli folyamatos monitorozása korai egészségügyi problémákra derít fényt. A műszerek tervezésénél a hatékonyabb takarmányozás és az életkörülményeket döntő módon befolyásoló levegőminőség javítása is szerepelt a célok között. A későbbiekben fejlettebb technológiák, például a szarvasmarháknál alkalmazott fejőgépeknél sokoldalúbb robotok is várhatók.

A takarmányszállítástól a vágóhidakig, a teljes ellátási láncot, az egész ökoszisztémát koordináló „precíziós állattartást” célzó technológiákat Magyarországon és Spanyolországban tesztelik. Bőven akadnak orvosolandó problémák. A „vidéki Európa” egyes részein rossz a szélessávú internetkapcsolat, több spanyol telepen először azt kellett kiépíteni, különben nem lehetett volna le- és feltölteni kép- és hangfájlokat. Kérdés az is, hogy az állattenyésztők széles körben elfogadják-e a Farm Managert, hozzájárulnak-e kényes adatok tárolásához a számítási felhőben.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.