A precíziós szenzorok világában egyre több területen jelenik meg az informatika. Mint például a szőlőtermesztésben is, ahol a magyar fejlesztésű SmartVineyard vigyáz a több száz millió forintos befektetésre. A fejlesztés a kormány is elismerte és díjazta.

Kényelmes dolog mostanság borásznak, szőlésznek lenni. Nem kell korán reggel felkelni, hogy a több tíz kilométernyi távolságra lévő szőlőhegyre időben kiérjünk, és tudjuk ellenőrizni, hogy minden rendben a növényekkel, nem kell például lisztharmat vagy egyéb betegségek ellen védekezni. Elég, ha van egy laptop és 5-8 hektáronként egy, a dűlőben kihelyezett Szőlőőr (SmartVineyard) berendezés. Minden információ, adat máris a gazda rendelkezésére áll.

 

-
 

 

Szenzorok és mobilok

A Szőlőőr megoldásnak két része van: egy eszköz, amelyet a szőlőhegyen kell elhelyezni, 5-8 hektáronként egyet. A másik része egy online felület, amely megjeleníti az összegyűjtött adatokat, azok alapján információkat szolgáltat, riaszt, ha beavatkozás szükséges.

Több szenzor is beköthető a rendszerbe, de igen büszkék a saját fejlesztésű, LHT szenzorra, mely méri a hőmérsékletet, a páratartalmat és a levélnedvességet is. A készülék a csapadékot is figyeli és méri. majd mobil adatkapcsolattal továbbítja az eredményeket a szerverek felé. Itt a rendszer tudományos eredményekre alapozott algoritmusok segítségével kiszámolja, hogy az adott szőlőbetegségek elszaporodására milyen mértékben kell számítani. A gazdálkodók pedig egy online felületen, laptopon vagy okostelefonon is figyelemmel tudják kísérni az időjárási paraméterek változásait és a fertőzések intenzitását is.

 

Gazdálkodás böngészőből

Több modul is segíti a szakemberek munkáját az online felületen: például a permetszer-adatbázis, időjárás-előrejelzés, növényvédelmi- és permetezési napló, stb. A legtöbb eszközt itthon, Magyarországon vásárolták meg, de folyamatosan terjeszkednek külföldre. Szlovákiában, Németországban, Csehországban és Ausztriában is vannak már partnereik. Az árazásról adatokat nem kívántak elárulni, azt azonban elmondták, hogy a bérelhető és megvásárolható konstrukciókat egyaránt kínálnak. A készüléket a cégtől közvetlenül lehet megrendelni, felszereléséhez, beüzemeltetéséhez nincs szükség különösebb szaktudásra, de a vállalat munkatársai is szívesen segítenek.

Az eszközt kifejlesztő vállalkozás, a BME spin-off cége, a magyar Quantislabs. Árendás Csaba ügyvezető szerint a szőlészek egy olyan eszközt kapnak a kezükbe, melynek segítségével minden olyan területről élőben kaphatnak nagy pontosságú adatokat, amely a műveléshez szükséges. Fontos a területi eloszlás is, mert előfordulhat, hogy míg az egyik parcellában már adottak az időjárási viszonyok a peronoszpóra-fertőzöttség intenzitásának növekedéséhez, addig a tőle néhány száz méterre fekvő területen még nem.

A cég jövőbeli céljai közt szerepel a Szőlőőr szőlővédelmi előrejelző-rendszer átalakítása további gyümölcsökre, zöldségekre. Így a magyar fejlesztéssel búzatáblákban, gyümölcsösökben is találkozhatunk majd.

 

Kormányzati elismerés

A magyar fejlesztésű rendszert a kormány is elismerte, májusban Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől vehette át a cég képviselője a „Díj a Sikeres Vállalkozásokért” elismerést, melyet „A hónap induló vállalkozása” kategóriában osztottak ki. Ilyen díjban azok a vállalkozások részesülnek, amelyek foglalkoztatottainak száma nem csökkent, szigorú a fizetési moráljuk, export- és vagy beszállítói tevékenységet folytatnak, innovációs tevékenységet végeznek, továbbá rugalmas foglalkoztatási formákat, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket is alkalmaznak. A díjat olyan cégek társaságában vehették át, mint a Lego Magyarország és Kürt.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.