Bizalom és pénz kérdése az idegsebészet a betegeknek. Ez is lehetőség Magyarországnak, ahol a szakemberek lényegesen olcsóbban dolgoznak a külföldiekhez képest. A gazdag közel-keletiek és a honvággyal küzdő, Amerikába disszidáltak hisznek a magyar idegsebészekben.

Bárki lehet olyan beteg, hogy nem tudja megfelelő szakember nélkül kiheverni. Már egy ártatlannak tűnő fejfájás is utalhat komoly problémára. Még az elnyűhetetlen topmenedzsereknél is benne van a pakliban egy porckorongsérv, rossz esetben agydaganat. A központi idegrendszer nem játék, de szerencsére vannak, akik nagyon értenek hozzá. Arról a maroknyi magyar szakemberről van szó, akik ott vannak a szakma nemzetközi élvonalában.

Ehhez képest országszerte mindössze négy olyan klinika működik, ahol magas szinten képesek ellátni az agy és a gerinc megbetegedéseit. A magyarországi idegsebészeti fizetőképes kereslet olyan kicsi, hogy a külföldről érkező betegek kiszolgálását tűzték ki célul.

 

-
 

 

Ebből is lehet turizmus

Ahogy a fogorvosok, úgy az idegsebészek is sikeresek lehetnek idehaza. Jelenleg Angliában és Németországban látják el azokat a betegeket, akiket Magyarországon ugyanolyan hatékonysággal tudnának kezelni. „Meggyőződésünk, hogy a világ legjobbjai között vagyunk” – utalt a teljes magyar idegsebészeti szakmára Óváry Csaba, az Országos Idegtudományi Intézet (OITI) szakmai igazgatója.

A neurológus főorvos érzése szerint a budapesti klinika előnye a vidékiekkel szemben, hogy a repülővel érkező ügyfelek számára könnyebben megközelíthető.

 

Fő a bizalom

Egyelőre a magyar idegsebészeti klinikák nem tudják felvenni a versenyt a nyugat-európai rendelőkkel, annak ellenére, hogy az ottani áraknak mindössze a töredékéért nyújtják ugyanazt a szolgáltatást hasonló minőségben. Az Egyesült Királyságban körülbelül 50 millió forintnak megfelelő összegbe kerül egy komplikált idegsebészeti kezelés. Agydaganatok esetében a műtétre, az altatás speciális szempontjaira, a kemoterápiára, illetve a beavatkozást követő sugárkezelésre is gondolni kell. Az angol beteg inkább kifizeti a magasabb árat, mert jobban bízik a saját országának egészségügyi és társadalombiztosítási ellátórendszerében. Mivel az orvoslás bizalmi kérdés, elsősorban olyan országokban kell keresni a potenciális pácienseket, amelyek bizonyos szempontból kapcsolatban állnak a magyar központtal.

 

Gyógyulni vágyó olajsejkek

Az arab országokban a társadalombiztosítás kiterjed a komolyabb idegsebészeti beavatkozásokra. Gyakori eset, hogy ezeket a kezeléseket külföldön végzik el közel-keletiek. Számukra jobb megoldás lenne az olcsó magyar kezelés, mint a drága nyugat-európai, ráadásul ismerik a magyar egészségügyet.

Keleten közel

A magyar orvosképzésben rengeteg arab származású hallgató vesz részt. Ez egy kapcsolat a két régió között, ezért a gazdag közel-keletiek megbíznak a magyar szakemberekben. Az OITI szeretné kihasználni ezt a lehetőséget, ezért már több nagykövetséggel is tárgyalásokat folytatott. Az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Szaúd-Arábia iparkamaráival kezdeményezett együttműködés a példája annak a külpolitikai és külügyi erőfeszítésnek, amely gyümölcsöző üzletet jelenthet a magyar idegsebészeknek.

 

Honvágyra alapozva

 

A budapesti klinika komolyan gondolja az idegsebészeti turizmus beindítását: együttműködik a Magyar Turizmus Zrt.-vel. A vállalat tanácsára az OITI amerikai betegekkel is foglalkozik. Az ötlet onnan jött, hogy az Egyesült Államokban élő magyarok ugyan professzionális szolgáltatásokat kapnak az egészségügyben, azonban rendkívül magas áron jutnak hozzá, vagy bizonyos kezelésekhez egyáltalán nem. Ezt a kényszerhelyzetet kiegészíti az amerikai magyarok honvágya; a két tünet együttes hatására lehetne családostul hazacsábítani a tengerentúli honfitársakat. Ekkor kerül képbe a turizmus, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások kiaknázása. A betegeket ugyanis családjuk is elkíséri a gyógyulást kínáló országba, ahol több időt töltenek, tehát pénzt is költenek.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.