A bankoknál januártól érvényes tranzakciós illeték bevezetése értelemszerűen maga után vonta azt is, hogy minden pénzintézet némi átalakítást végezzen érintett it-rendszereiben.

Van olyan bank, ahol már a nyáron külön projektet indítottak a tranzakciós illeték bevezetése miatt. Így történt ez az MKB Banknál is, ahol első lépésként felülvizsgálták a potenciálisan érintett rendszereket – magyarázza Sebők András operációs vezérigazgató-helyettes.

A vizsgálat meghatározott szempontok szerint zajlott le. Valamennyi, könyvelést végző (például értékpapírszámla-, folyószámla-vezető) rendszerben egyértelműen azonosították a törvényben meghatározott fizetési műveleteket, pénzügyi tranzakciókat. Figyelembe kellett venni továbbá, hogy a törvény hatálya alá tartozó tranzakciók esetében a fizetendő illeték és maximum értéke a tranzakció típusától függően különböző lehet. Például kártyás vásárlás esetén 0,2, készpénzfelvétel esetén 0,3 százalék. A banknak továbbá kötelezően tájékoztatnia kell ügyfeleit a tranzakciói után befizetett illeték összegéről is.

 

-
 

 

Alapvető változtatásokat nem kell végrehajtani a banki rendszerekben a tranzakciós illetékkel kapcsolatos feladatok miatt. Fejlesztésre viszont szükség van a könyvelési (számlavezető) és kártyarendszerekben, a számlakivonati rendszerben és az elektronikus csatornákon. A szükséges átalakítások mértéke rendszerenként különböző. Sebők András szerint egyes helyeken a tranzakciós illeték miatt keletkező feladatok paraméterezéssel megoldhatók. Ám a törvényi megfelelés biztosítására jellemzően egyedi fejlesztések végrehajtására van szükség.

A pénzintézetek az átalakítás során egyszerű, költséghatékony, ugyanakkor rugalmas megoldások kidolgozására törekszenek. Ezért, ha később változik valamely tranzakciótípushoz tartozó illeték mértéke, az fejlesztés nélkül, paraméterezéssel kezelhető lesz.

Az átalakítási beruházás összege nagyságrendileg 35–50 millió forint körül alakul.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.