Egy napnál többet nem nagyon bírnak ki egy feltöltéssel az okostelefonok és a táblagépek, de tehetünk azért, hogy ne merüljenek le túl hamar.

Kevés rosszabb dolog van annál, mint ha a munkanap közepén kell töltő után futkosni, mert lemerülőben van a mobiltelefon vagy a táblagép, miközben még fontos hívások és még fontosabb feladatok várnak ránk. Hiába fejlődik folyamatosan az akkumulátorok technológiája, az újabb és újabb szolgáltatások gondoskodnak arról, hogy lényegesen ne nőjön a hasznos üzemidő.

 

-
 

 

Töltsd bátran!

Kevesebbet kell törődni az akkumulátorok élettartamával, mint 10–15 évvel ezelőtt. A mai mobileszközök gyakorlatilag mindegyike lítium-ion (vagy ahhoz technológiájában és tulajdonságaiban nagyon hasonló) lítium-polimer akkumulátorokat használ. Ezeket már nem kell az első használatbavétel előtt 24 óráig tölteni vagy minél gyakrabban teljesen lemeríteni és csurig feltölteni – mondja Kelényi Imre, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársa.

Tippek

– váltsunk vissza 3g-ről 2g-re

– kapcsoljuk ki a wifit, a Bluetooth-t és a gps-t

– adatkommunikációra inkább a wifit használjuk, mint a 3g-t

– ha adatot forgalmazunk, inkább kevesebbszer többet, mint többször keveset

– a levelezést push üzemmódról kapcsoljuk át pull üzemmódra

– az ingyenes játékok állandóan töltögetik a reklámokat, tehát többet fogyasztanak: kapcsoljuk ki az adatforgalmazást, amíg játszunk

Az akkumulátorba épített vezérlőelektronikának köszönhetően mindegy, hogy egész éjszakára a töltőn maradt-e készülék, vagy csak fél óra alatt gyorsan rátöltöttünk egy kicsit, hogy bírja még egy darabig. Csak a töltési szokások miatt az alatt a két-három év alatt, amíg a telefon vagy tablet várhatóan használatban lesz, az akkumulátor hasznos üzemideje érdemben nem fog változni. (Idővel viszont mindenképpen csökken a Li-akku kapacitása. A Li-polimer típusé sokkal kevésbé, mint a Li-ioné, ezért, ha az akku beépített, akkor az legyen Li-polimer.)

 

Mohó adatok

Három alkalmazástípus felelős az energiafelhasználás 90 százalékáért: a rádiós adatkommunikáció, a kijelző és a processzor, folytatja Kelényi Imre.

Egy mobiltelefont leggyakrabban hang- és adatkommunikációra használunk; sajnálatos módon pont ezek fogyasztják a legtöbb energiát. Különösen sokat számít a 3g technológia: ha nem számít a sebesség vagy nem akarunk sok adatot küldeni, érdemes lehet kikapcsolni a 3g kapcsolatot: órákkal is növelhetjük a használati időt. Természetesen meríti az akkut a bekapcsolva hagyott – és különösen a használatban lévő – wifi, Bluetooth vagy gps is. De a wifi csak feleannyit fogyaszt, mint a 3g, inkább az előbbit használjuk adatforgalmazásra, ha lehet.

Csökkenthetjük a kijelző (háttérvilágítás) fényerejét, rövidíthetjük az automatikus kikapcsolás idejét. Gyakori kérdés, hogy a háttérszín hatással van-e a fogyasztásra. „Ebben nem egyforma a hagyományos lcd- és az újabb amoled-kijelző – mondja. – Előbbinél csak a fényerő számít, az amolednél viszont minden egyes képpont külön fényforrás: számít, hogy a kijelző nagy részén világos vagy sötét a háttér, előbbi többet fogyaszt.”

 

Mennyit fogyaszt?

– zenehallgatás: 0,4 watt

– videonézés: 0,7 watt

– 3g adatforgalom: 1,2 watt

Alkalmazások egymást közt

A processzor terhelése értelemszerűen a futtatott alkalmazásoktól függ. A mobil operációs rendszerek gyártói komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy platformjaik alapállapotban minimális fogyasztást generáljanak, és ne maradhassanak futó szolgáltatók a háttérben. Ezért is erősen korlátozott a multitasking az iOS-ben és a Windows Phone-ban; az Androidban viszont a különféle jópofa widgetek telepítése (és futtatása) már komoly üzemidő-csökkenést eredményezhet.

A videónézés nemcsak a kijelző folyamatos használata miatt meríti jobban az eszközt, hanem mert a processzornak is állandó munkát ad a tömörített film dekódolása. Kelényi Imre szerint elméletileg lehet különbség az egyes lejátszóalkalmazások fogyasztása között, de ez aligha okoz jól érzékelhető eltérést a használati időben.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.