Presztízsberuházásnak számít topmenedzser körökben egy luxus kivitelű télikert megépítése, amely különleges élményekkel hálálja meg a rá költött milliókat.

A télikert egy nagyrészt üvegfelületekkel határolt, gyakran üvegtetővel fedett bővítménye a lakásnak vagy háznak, amely a hőszigetelésnek és fűtésnek köszönhetően teljes értékű lakótérként használható. Beépített erkélyek vagy a lakóházak beüvegezett verandái ugyancsak funkcionálhatnak télikertként. Szinte észrevétlen átmenetet képez a belső tér és a külső tér között, megóv a széltől és az időjárás viszontagságaitól, miközben a természetben érezhetjük magunkat. Szolgálhat a kinti növények átteleltetésére és a kerti bútorok védelmére is, azonban manapság főként a lakótér megnagyobbítására szánják az építtetők, amelynek világos terében energiával töltődhetnek fel a szabadidejükben. A közvetlen napfény javítja a hangulatot, növeli az aktivitást, vagyis észrevehetően javul az életminőségünk.

A télikertnek köszönhetően az év 365 napján élvezhetjük a kert örömeit. További előnye, hogy a nagy üvegfelületek összegyűjtik a napsugarak melegét és üvegházhatást idéznek elő, így télen az átjáró kinyitásával beengedhetjük a házba a télikert melegét, s tetemes fűtési költséget takaríthatunk meg.

A télikert által nyújtott előnyök hiánytalan élvezetéhez ügyelni kell a megfelelő hőszigetelésre, az ajtók és ablakok résmentes záródására, valamint arra, hogy minél nagyobb legyen az átlátszó üvegfelület. A nyári időszakban, amikor a napsütés igencsak felmelegítheti a télikertet, gondoskodni kell az árnyékolásról, a hűtésről és a szellőzésről.

 

-
 

 

Divatos lett a télikert

Több mint tíz éve foglalkozik télikertek építésével a HCL Kft. A cég szakértőitől megtudtuk, hogy az évek során folyamatosan nőtt az érdeklődés a minőségi, luxus kivitelű télikertek iránt. Kialakult egy divathullám, amit a korábbi úszómedence–jakuzzi–szauna divathoz lehet hasonlítani. Manapság komoly presztízsnek számít egy télikert topmenedzser körökben, de a cég vevőinek elmondása szerint inkább a praktikus előnyök és a sok üvegfelület adta szabadságérzet az, ami miatt utólag jó döntésnek értékelik a megépítését. Az itt elfogyasztott reggeli kávé hangulata, a kert megnyugtató közelsége az időjárás viszontagságai nélkül, vagy egy kellemes este a barátokkal különleges élményt jelent.

Mivel egy terasz nem mindig használható ki úgy, ahogy az ember azt a háza tervezésekor megálmodja, a megrendelők nagy része meglévő teraszra építteti a télikertet. Ezzel a megoldással lakótér értékű teret nyernek 120–500 ezer forintos négyzetméter árért, az igényelt szolgáltatásoktól függően.

Sokak számára nem is a gazdaságosság, hanem a luxus és a reprezentáció a cél: az egyedi formai kialakításoknak csak a képzelet szab határt a nyilvánvaló műszaki korlátokat leszámítva. A luxusszolgáltatások között megtalálható a ház stílusához való illeszkedés, vagy a különleges bevonatú, például kívül fehér, belül famintás profilok alkalmazása. Bonyolult tetőforma varázsolható akár egy egyszerű, téglalap alaprajzú teraszra is, ami elkápráztatja a télikertbe érkező vendégeket. Látványos csillárokkal, megvilágítási módokkal tehető még vonzóbbá a télikert: led-ek építhetők az üvegbe, apró spotlámpák a tetőbe. Automatikus árnyékolási, szellőztetési megoldásokat is lehet alkalmazni.

 

Női variációk

A teraszbeépítés mellett a legkülönfélébb kivitelű télikertekre van igény. Népszerű az étkező, a nappali bővítése, a jakuzzi vagy a medence befedése, biliárdszoba, konditerem, reprezentatív előtér kialakítása. Az esetek közel felében a feleség álma a télikert, amelyet a férj megvalósít a számára, és a színben, formai kérdésekben, berendezésben legtöbbször a nők döntenek.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.