Milyen jó is lenne, ha nem kellene villany- vagy gázszámlát fizetni, mégis lenne áram, meleg víz és fűtés! Energia persze nem teremthető ingyen a semmiből, de az energiaszolgáltatóktól való részleges vagy teljes függetlenedés egyre több vállalkozás számára elérhető lehetőség.

Ennek első feltétele természetesen a saját ingatlan. Ha valaki egy irodaházban bérel néhány helyiséget vagy egy emeletet, nincs választása – nem állíthat be a központi fűtés helyett saját kazánt… Ám ha a vállalkozás saját, külön székházában működik, esetleg egy több épületből álló telephely tartozik hozzá, már több lehetőség közül választhat a tulajdonos, ha függetleníteni akarja magát a szolgáltatóktól.

 

Jön az áram

Áramot alapvetően két módszerrel termelhet magának a vállalat: szélgenerátorral (szélkerékkel) vagy napelemekkel. Előbbiek a szél mozgási energiáját alakítják át villamos energiává. Mivel a hatékony működéséhez legalább 5–10 m/s (18–36 km/h) sebességű szélre van szükség, ezért 15–20 méter magasra érdemes szerelni. Építése nemcsak engedélyköteles, de a környezet előzetes felmérését is igényli. Ökölszabályként elmondható, hogy 1 kW kapacitás telepítésének költsége egymillió forint körül van. Előnye, hogy nagyon „tiszta” energiaforrás, és hogy a megtermelt, de fel nem használt áramot elvileg el lehet adni a szolgáltatónak.

Ugyanez elmondható a napelemekről is, amelyekben fényelektromos cellák alakítják át a napsugárzást villamos energiává. Bár Magyarországon évente mintegy 2000 a napsütéses órák száma, és a napelemek (kisebb teljesítménnyel) borús időben is használhatók, a teljes villamosenergia-igény fedezésére általában nem alkalmasak. Hátránya még, hogy viszonylag drága telepítésű (1 négyzetméter ára mintegy 100 000 forint, 6–7 m2 ad 1 kW-ot, de az egyes technológiák hatékonysága és ára is jelentősen eltérhet). Telepítés után viszont minimális karbantartást igényel, és igen hosszú élettartamú.

Mindkét megoldás hátulütője, hogy nem garantálható a folyamatos áramtermelés; a szélcsendes időkre és éjszakára akkumulátorokkal vagy kiegészítő megoldásokkal kell felkészülni. Arra viszont kiválóan alkalmasak lehetnek, hogy csökkentsék a vállalkozás áramszámláját: a viszonylag hosszú megtérülési időt ellensúlyozza a piaci folyamatoktól kisebb mértékben függő, így kiszámíthatóbb költség.

 

-
 

 

Dől a meleg

A fűtéshez vagy egyéb célokra használható meleg víz előállítása során is van alternatívája a gáz- vagy egyéb tüzelésű kazánnak. Az egyszerűbb megoldás a napkollektor: ez a nap energiáját közvetlenül hasznosítva melegíti a vizet, amelyet keringtetőszivattyúkon keresztül lehet melegvíz-tárolókba eljuttatni. Telepítése nem túl bonyolult, nem árt, ha a tető, amelyre felszerelik, dél felé néz, és nem sok karbantartást igényel. Egy négyzetméternyi – nagyjából 40 ezer forintba kerülő – napkollektor évente mintegy 500 kWh hőenergiát állíthat elő. Ez a módszer alapvetően csak a használati meleg víz termelésére jó, a fűtést inkább csak kiegészítő megoldásként tudja támogatni. (A 40 ezer forint csak a kollektorpanel ára, a feldolgozó- és tárolórendszer ennek sokszorosába kerül, az adott telepítéstől függően. – a szerk.)

Lényegesen összetettebb rendszer a földhőszivattyú. Működési elve a hűtőgépekhez vagy a légkondicionálókhoz hasonlít: a talaj hője felmelegíti, és így elpárologtatja a földbe fektetett csövekben keringő folyadékot; a másik oldalon egy kompresszor újra folyadékká alakítja, miközben a közeg leadja hőenergiáját. A szükséges csővezetékrendszer függőlegesen és vízszintesen is kiépíthető. Előbbi kisebb helyet igényel, viszont akár 100 méter mélyre is le kell fúrni, amihez már például bányakapitánysági engedély is kell. A vízszintes rendszer kiépítése egyszerűbb és olcsóbb, ám helyigénye több száz négyzetméter – csak nagyobb telephelyek esetén jöhet szóba.

A hőszivattyús rendszert egyszerű karbantartani és működtetése sem drága. A kompresszor ugyanakkor elektromos, a rendszer nem független a hálózattól.

(A cikk elkészítésében segítségünkre volt a WWF „Égből pottyant energiák” című kiadványa.)

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.