A stressz erősen befolyásolja a szervezetet. Egészségünk kivetül hajkoronánkra. Zsidró Tamás mesterfodrászt kérdeztük a stresszben élő menedzserek hajbajaival kapcsolatban.

Hajtós, pörgős a menedzserek életmódja. Nyomás alatt kell jó döntéseket hozni, ráadásul mindennap stresszes légkörben. A stressznek pedig számos egészségügyi mellékhatása lehet A feszült idegállapotot nemcsak belső szerveink, hanem a hajunk is megsínyli. Mit tanácsol egy mesterfodrász a leggyakoribb hajbajokra?

 

-
 

 

Fejbőrhámozás

„Fodrászként a stresszben élőknél leginkább fejbőrproblémákat tapasztalok. A fejbőrproblémák különböző jelei, hogy nagyon zsírosodik a haj és a fejbőr, illetve erős korpásodás, »hóesés« lép fel” – meséli a mesterfodrász. E tünetek észlelésekor a legtöbb ember rohan és kipróbálja a különböző reklámokban hirdetett, drogériákban, patikákban elérhető termékeket. Sajnos hibát követnek el, mert ezek a termékek ilyen esetekben csak ártanak a hajnak és a fejbőrnek.

Az említett tüneteket jellemzően a rendszeres idegeskedés okozhatja, de az is, hogy nem igazán sikerül rendesen megtisztítani a hajat a vegyszerektől. A fejbőr úgy védekezik, hogy filmréteget képez, amelytől meg is szeretne szabadulni. Ilyenkor tapasztalható a nagyobb mértékű zsírosodás, vagy a korpához hasonló lemezek képződése. Ez egyébként nem korpásodás, hanem a fejbőr túlzott hámosodása.

A korszerű, professzionális fodrászipar fantasztikus módszert talált ki e tünetek kezelésére, a fejbőr-peelinget. Hasonlít az arcradírozáshoz, amikor is az elhalt hámréteget, a vegyszereket, a környezeti hatások okozta származékokat leradírozzák az arcbőrről. A hajas fejbőrön is el lehet végezni, amitől az fellélegzik és megújul.

„A hóeséses fejbőr kezelése után általában az üzletekben nem kapható, kizárólag professzionális hajszalonokban elérhető hipoallergén sampont használok” – árulja el Zsidró Tamás. A világon legmagasabb szakértelmű anyagok összetételéből kifejlesztett termékek tudják csak orvosolni a problémát. Ez azért van így, mivel a legtöbb korpásodásra ajánlott termék gombás korpásodra fejlesztett. Ennél a szimptómánál a problémát azonban anyagcsere- vagy pajzsmirigyzavarra lehet visszavezetni.

 

A taurin

Nem fehérjeépítő aminosav. A kalcium szerepet játszik a sejtmembránokon keresztüli áramlásának szabályozásában, az egyes szövetek (például szívizom) normál működésében. Az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóznak a sejtekbe való áramlását. Általa nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Rendszeresen használják az energiaitalokban, és megtalálható az anyatejben is. Antioxidáns hatású.

Gyógyír az energiaitalban

Harmadával több hajhagymája maradhatna a férfinak idősebb korára, ha fiatalként nagyobb figyelmet fordítana a hajára, és megfelelően kezelné. Például minden hajmosásnál körülbelül 5 percet masszírozza a fejét, ápolószereket felhordva a fejbőrére. Számtalan olyan hatóanyagot ismernek és használnak a fodrászok, amelyekkel megelőzhető a kopaszodás. Az egyik legjobb például a Red Bullban is megtalálható taurin. (Lásd a keretet!)

A hölgyeknél máskor, másféle hajhullási problémák lehetnek. Náluk a terhesség, a szoptatás időszakában, illetve jóval későbbi időszakokban léphetnek föl hajhullások. Máskor pedig legfőképpen a pajzsmirigyzavarok okozzák a legtöbb problémát.

Ha a hölgyek azt veszik észre, hogy a homlokuknál átláthatóvá válik a haj alatt a fejbőrük, akkor ne a fodrászhoz szaladjanak, hanem azonnal keressenek fel egy endokrinológust (hormonzavarok, anyagcsere-betegségek kezelésével foglalkozó belgyógyászt – a szerk.) A pajzsmirigyproblémák tüneteivel ugyanis a fodrász nem tud mit kezdeni. Nem használnak a külső kenceficék, belülről kell a kezelést elindítani. Miután (de csak utána!) az orvos beállítja a hormonokat, Zsidró Tamásék a L’Oreal Aminexil hajhullásgátló kúra ampulláját használják. Az nagyon jó a fejbőrre és gyorsítja a hajnövekedést. Súlyos esetekben nehezebb helyrehozni a veszteséget, de teljesen vissza lehet állítani az egészséges állapotot.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.