Léteznek módszerek, amelyekkel elviselhetőbbé tehetők a repülőutak. Százszázalékos egészségi állapotra és poggyászbiztosításra van szükség, hogy az utazás ne váljon rémálommá.

Általában a topmenedzserek is menetrend szerinti járatokkal bonyolítják le az üzleti utakat, mert a vállalatok igyekeznek féken tartani a céges utazási költségeket. A „tömegjáratok” használata azonban számos kellemetlenséggel és veszéllyel járhat az üzleti célú utazások esetében. Késések, járattörlések és hosszú átszállási idők nehezítik a fárasztó utazásokat. A poggyász elvesztése csak hab a tortán.

 

-
 

 

Check-in

Frissen és üdén kelnek útra a topmenedzserek, hogy végül fáradtan és gyűrötten érkezzenek meg. Vannak, akik arra esküsznek, hogy hosszú repülőútra fáradtan kell elindulni, hogy sikerüljön végigaludni azt. Sajnos, a kialvatlanság a rossz alvók esetében megbosszulhatja magát. A nyakatekert pozícióban szakaszos ájuldozássá alakulhat át az ártatlan alvási szándék.

Fontos az étkezés is: ajánlatos már a repülőút előtt jó minőségű élelmiszert fogyasztani. A reptereken és a repülőkön javarészt olyan ételeket szolgálnak fel, amelyek egymásutánja kellemetlen érzést válthat ki a gyomorban, ezzel tovább fokozva a rossz közérzetet. Ez igaz a folyadékbevitelre is, hiszen az alkohol és más ízesített italok fogyasztása megbosszulhatja magát. Sokkal kifizetődőbb az utazás teljes ideje alatt vizet inni. Még ha unalmasan hangzik is…

Hátráltató tényező lehet a viselet is. A menedzsernek muszáj elegánsnak mutatkoznia, de a repülőutak során az öltöny nem a legkényelmesebb viselet. Elég belegondolni a biztonsági kapunál eltöltött zavaros időre, rosszabb esetben alsónadrágra vetkőztetik az embereket. Repüléskor az is hátránya az elegáns ruházatnak, hogy az első osztályú helyeken kívül nem lehet megfelelően tárolni a kényes ruhadarabokat.

 

Unclaimed baggage

Sokan nem tudják, hogy az elveszett csomagok meghatározott gyűjtőhelyekre kerülnek. Az USA-ban például Alabama ad otthont annak az áruháznak, ahol a gazdájukat végleg elveszített bőröndök tartalmát árulják. A ruhákat kimosva, fertőtlenítve, vasalva árulják, míg a műszaki cikkeket jól kategorizálva, ahogy kell. Az Unclaimed Baggage Centerben találtak már felbecsülhetetlen értékű papirusztérképet, drágaköveket, korabeli lovagi páncélt, NASA által fejlesztett berendezéseket – és élő kígyókat is.

Kofferek veszélyben

Gyakran előfordul, hogy sérülten, hiányosan, vagy egyáltalán nem érkeznek meg a feladott csomagok. Az automatizált csomagkezelő rendszerek elvileg hibamentesen működnek, a poggyászok eltűnéséből adódó károk mégis milliárdos összegre rúgnak. Egy korábbi kutatás eredménye szerint az Egyesült Államokban és Európában évente mintegy tízmillió csomag tűnik el. A poggyászbiztosítás nem kidobott pénz.

Jellemzően az átszállásos utazások folyamán tűnik el a táskák valamely tartalma. A csomagok az utasokhoz hasonlóan „átszállnak” és a reptéri alkalmazottak tudják, hogy az átutazóban lévő kofferekbe ilyenkor lehet belenyúlni. Később gyakorlatilag lenyomozhatatlanná válik, hogy az eltűnt tulajdon mikor is tűnt el.

Végleg nyerő helyzetbe kerülnek a tolvajok, ha a poggyász vámköteles tárgyakat tartalmaz(ott). A csomagkezelők pontosan tudják, mi vámköteles, ami után senki sem fog reklamálni.

 

Connecting flights

Hosszabb, adott esetben tengerentúli utazások esetében szinte mindig számolni kell átszállással, ugyanis a közvetlen járatok drágábbak, vagy nincsenek is az adott indulási pont és végcél között. A magyar menedzserek kiváltképp nehéz helyzetben vannak, mert ugye nincs nemzeti légitársaság. Lehet sakkozni a jegyvásárláskor az indulási időkkel, mégis előfordulhat, hogy órákat kell várakozni a kapcsolódó járatra valamelyik ország repülőterén. A nagyobb terminálok folyamatosan tömve vannak járatukra hosszasan várakozó emberekkel. Sokan simán lefekszenek akár a földre is, ha elfogyott az ülőhely, de üzletember sosem mutatkozik ilyen pozícióban.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.