Az új földtörvény várhatóan lefékezi majd a termőföldpiacot, ám az addig még lehetséges földvásárlás továbbra is jó megtérüléssel kecsegtet. Viszont annak a befektetőnek, aki eddig csupán az autójából kitekintve látott szántót, nem árt megszívlelnie néhány hasznos tanácsot. Ezeket gyűjtöttük csokorba, a szakértő segítségével.

-
 

 

A termőföld a válság egyik legbiztosabb befektetése, hiszen értéke, bármilyen más befektetési instrumentumétól eltérően, a világgazdaság hanyatlása óta is folyamatosan emelkedő trendet mutat. Hozama az értéknövekedésből és a haszonbérbeadásból évente 20–30 százalék körül alakul közép- és hosszú távon. Ráadásul a hektáronként átlagosan egymillió forintos magyarországi földárak európai összehasonlításban igen alacsonyak. Ezért is látnak benne sokan nagy lehetőséget, és minden bizonnyal a kormány új földtörvénytervezete sem véletlenül formálódik a 2014-től várható piacliberalizáció közeledtével.

Nem heverhet parlagon

A termőföldet a hatályos jogszabályok alapján művelési kötelezettség terheli. Ha a tulajdonos nem maga végzi a hasznosítását, akkor haszonbérbe adja, ami az értéknövekedésen felüli, tervezhető jövedelemhez is juttatja. A bérleti díj mértéke éves szinten a vételár 3–6 százaléka körül alakul. Ráadásul, ha a szerződés időtartama eléri az 5 évet, a bérleti díjból származó bevétel a jelenlegi jogszabályok szerint adómentes.

Mivel a jövő nem a múlt meghosszabbítása, talány, hogy az új törvény pontosan milyen hatással lesz az eddigi impozáns hozamokra – figyelmeztet Polyák László, a TiszaCash vezérigazgató-helyettese. A vevőkör szűkülése miatt a likviditás nyilvánvalóan csökken, ám értékvesztéstől nem kell tartani, az árcsökkenés nem indokolt, már csak a termőföld mezőgazdasági jövedelemtermelő képességét figyelembe véve sem. A szakértő példaként Dániát említi: itt már száz éve kizárólag mezőgazdasági gazdálkodók vásárolhatnak termőföldet, az árak mégis akár hétszer magasabbak lehetnek, mint Magyarországon.

 

Jelöletlen határok

A termőföld a gazdaság általános állapotától függetlenül jó befektetés, földrajzi elhelyezkedése sem meghatározó, hiszen nem maga a pénzügyi befektető gazdálkodik rajta. Vásárlásnál sokkal inkább a megfelelő ár-érték arányt érdemes szem előtt tartani. Ilyen szempontból manapság leginkább Kelet-Magyarországon lehet megfelelő földterületekhez jutni.

-
Polyák László, TiszaCash
Megfelelő szakértelem nélkül nem célszerű földbefektetésbe fogni. A laikus már akkor elakadhat, amikor meg szeretné tekinteni a kiszemelt ingatlant. Ahhoz, hogy megtalálja, helyismeretre, terepjáróra, speciális térképekre és pontos koordinátákra van szüksége – magyarázza Polyák László. A kataszteri határok ugyanis nincsenek felfestve a földeken. Ekkor szakember közreműködését kell igénybe venni, és célszerű legalább 10–15 hektárt vásárolni. Ekkora az a birtok, amely a későbbiekben megfelelően hasznosítható.

Érdemes továbbá tudni, hogy a tulajdonosváltással a létező mezőgazdasági haszonbérlet nem szűnik meg, tehát a földvásárló általában bérlőt is „örököl”. Amikor a haszonbérleti szerződés lejár, akkor is ajánlatos szakértőt igénybe venni az új megkötéséhez.

 

Ellophatatlan érték

A termőföldvásárlás közép- és hosszú távon kiemelten biztonságos befektetés, hiszen egy magától megújulni képes eszközről van szó, amely közhiteles nyilvántartásban szerepel a befektető nevén, ráadásul ellophatatlan.

Érdemes addig vásárolni, amíg van rá lehetőség. Az új földtörvény ugyanis a hatálybalépéséig kialakult állapotokat nem érinti.

 

Már nincs vita

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint az új jogszabály 1100 éves vitának vet véget. Szerinte a termőföld nemzeti kincs, és a törvény biztosítja, hogy a jövőben csak magyar földművesek vásárolhassanak, illetve csak magyar gazdálkodók bérelhessenek termőföldet. Nem vásárolhatnak majd földet ingatlan-befektetők, magyar és külföldi spekulánsok, valamint azok a nagybirtokosok sem, akiknek már sok van. A tárcavezető ígérete szerint a zsebszerződésesek sem válhatnak tulajdonossá.

 

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.