Mélyen befolyásolja a mai lakberendezési gyakorlatot az, hogy a belsőépítészeti tervezést segítő szoftverek gyakorlatilag egyidősek a személyi számítógéppel. Ma már alapkövetelmény, hogy a megrendelő minél valósághűbb látványt kaphasson, azt valós időben változtathassa – és ha nem gazdag, akkor mindezt saját kezűleg is tehesse meg.

Bárki be tud pakolni virtuális bútorokat egy virtuális szobába. A magas vásárlóerővel rendelkező vevő viszont nem szoftvert szeretne kezelni, hanem szép, élhető szobát szeretne kapni az erre szakosodott iparostól. Aki egyrészt ért a belsőépítészeti tervezéshez (van ízlése és gyakorlata), másrészt átfogó piaci ismeretekkel rendelkezik. A belsőépítészet ugyanis sok területet ölel fel: szoba-, konyha-, hálószoba- és fürdőszoba-bútorok és eszközök, térelválasztók, kandallók, kályhák, fűtőtestek, szőnyegek, függönyök, nyílászárók – és a világításról mint teljes témakörről se feledkezzünk meg. A „one stop shopping” alapelv miatt még folytathatnánk a kültéri (kert-) tervezéssel, ahol a „világítás” témakörhöz az építészek „benapozás” fogalma tartozik: a „Honnan süt a Nap?” és a „Mikor, mi kerül, minek az árnyékába?” kérdésekre adott válaszokról van szó. Amelyeket a szakemberek természetesen számítógépek segítségével tudnak megadni.

 

-
 

 

Növekvő képességek

Ahogy a számítógépek teljesítménye kétévente duplázódik (ez a Moore-trend), úgy javulnak a belsőépítészet (és az összes többi szakma) szoftvereinek képességei. Minden ismert tervezőszoftver-fejlesztő épített a termékébe belsőépítészeti képességeket, természetesen a Graphisoft AchiCAD és a nagy klasszikus Autodesk is.

Utóbbi érdekes üzleti modellű online „lakossági” tervezőszolgáltatást is nyújt a HomeStyler portálon. Az Autodesk lakberendezés-tervezési platformot nyújt a vásárlóknak, amit részben abból finanszíroz, hogy a termékgyártók fizetnek termékeik elérhetőségéért a portálon. Nyilván a vásárlók nagy valószínűséggel azt a bútort, szanitert, konyhai berendezést fogják megvásárolni, amit beterveztek a HomeStyleren megalkotott lakásukba.

A jobb belsőépítészeti áruházak mind nyújtanak a Magyarországon is régóta ismert IKEA Kitchen Plannerhez hasonló szolgáltatást. Vagy inkább fordítva? Mondjuk talán így: azok az áruházak a „jobbak”, amelyek választéka elérhető a tervező alkalmazásában?

 

A fotóhűség csak a fecsegő felszín

Aki látott már werkfilmet a ma divatos látványfilmek készítéséről, az tudja: a mozi a lehető legtöbb szinten is csak illúzió: a CG (computergraphics) figurák nem térfogattal és tömeggel bíró testek, tárgyak, hanem csak felszíni mintázattal díszített felületek. Amelyek viszont elvileg kiválóan alkalmasak bármilyen termék kereskedelmi bemutatására. Viszont a ruhák fodrozódása például olyan nehéz számítógépes feladat, hogy csak mostanában sikerült éppen hogy elfogadható szinten szimulálni.

A terméktervezés nem vizualizálás

Abból, hogy minden iparágban általános a számítógépes tervezés, az következne, hogy a vizualizáció mintegy mellékesen létrejön, hiszen az elemek modelljeiből összeáll a termék (gép, bútor, épület, helyszín, jármű) modellje, amelyről a tetszőleges látványt a gépnek csak ki kell számolnia.

 De ez nem célszerű: egy kanapéban van, mondjuk, 1200 tűzőkapocs. Minek kellene azokat teljes részletességben megmodellezni ahhoz, hogy a vásárló eldönthesse, szatén- vagy velúrkárpittal szeretné? Épületeknél is hasonló a helyzet: egy-egy ablak, mondjuk, 200 alkatrészből áll, a „házon” mondjuk van vagy 150 ablak…

Tehát a belsőépítészeti tervezéshez egyszerűbb modell kell, mint a terméktervezéshez. Ha egy létező, de erre nem áldozó (kicsi, vagy speciális) gyártó termékeit szeretnénk felhasználni a saját szolgáltatásunkban, akkor elő kell állítanunk a termékek vizualizációra használható modelljeit. A kiinduláshoz legjobb magát a terméket beszkennelni. Erre vannak kereskedelmi, számítógépes eszközök is, de van egy jó ötletünk: a feladatot (a belsőépítészeti objektumok modelljeinek előállítását) meg tudják oldani a pillanatnyilag kihasználatlan, magyar, 3d effektstúdiók – közülük egy-kettő világhírű és drága, a többi meg nem annyival rosszabb, mint amennyivel olcsóbb.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.