Innovatív betegség-előrejelző szoftverrel segítenék a genetikai eredetű kórok feltérképezését.

Az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok, a veleszületett és szerzett genetikai betegségek hátterének megismerése napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása. A probléma megoldására világviszonylatban is egyedülálló, innovatív, betegség-előrejelző és -elemző szoftvert sikerült kifejleszteni hal modellrendszer felületen. Mivel a gerinces fajok genetikailag viszonylag közel állnak egymáshoz, a kutatók az ilyen vizsgálatokhoz szívesen alkalmaznak különféle modellállatokat. Ebben az esetben a zebradánió (zebrahal) szervezetében lejátszódó folyamatokat 95–98 százalékban találták hasonlónak az emberi szervezethez képest.

 

-
 

 

Bevetésre készen

Az uniós projekt elsődleges újdonságtartalmát az elemző szoftver kifejlesztése jelentette. A most kidolgozott módszer egy olyan automata fenotípusos analizálóberendezésben működik, amely az eddigi módszerek hosszú kiértékelési idejét a töredékére csökkentheti. Az elemzőszoftver segítségével hatalmas adatmennyiség dolgozható fel nagyon rövid idő alatt. A berendezés az elkészült fényképeken nagy pontossággal térképezi fel az egyes szervek alakjában történt elváltozásokat.

Az összegyűjtött adathalmazból sokrétű, komplex következtetéseket lehet levonni, a vizsgálati eredményeket könnyedén lehet használni a kutatás-fejlesztés területén vagy toxikológiai vizsgálatok során. A megoldás segítségével gyorsabban lehet megismerni például egy genetikai eredetű humán betegség hátterét vagy kidolgozni a szükséges terápiát.

Segítséget nyújthat a vegyipar, a biotechnológia, orvosi kutatásokkal foglalkozó cégeknek mind a hazai, mind a világpiacon. „Az eredmények kiértékelése objektív és pontosabb, emellett kizárható a humán hibafaktor. A most megvalósult projekttel, amelyet a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszék munkatársainak együttműködésével valósítottunk meg, új fejlesztési és stratégiai irányokba indulunk az informatika s ezen belül az egészségügyi informatika területén” – mondta lapunknak Süli András, a Grepton Zrt. vezérigazgatója. (X)

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.