Az épületfelügyeleti rendszerek nemcsak kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetnek egy irodaházat, hanem akár harmadával is csökkenthetik az energiafelhasználást.

Éjszakára égve felejtett lámpák és bekapcsolva hagyott számítógépek, a hatalmas üvegfelületeken keresztül betűző nyári nap miatt csúcsra járatott légkondicionáló, a túlzott fűtés miatt télen is nyitva tartott ablakok – valószínűleg mindenki számára ismerős jelenségek egy irodaház életéből. Az ily módon felhasznált – és elpocsékolt! – energia mennyisége egészen elképesztő. Egy, az IBM által szponzorált kutatás szerint a világon felhasznált elektromos energia 42 százalékát az épületek fogyasztják el, és mintegy tíz éven belül nagyobb energiafogyasztók lesznek, mint a szállítmányozás és az ipar együttesen!

Nyilvánvaló, hogy ezen energiamennyiség akár csak kis részének megtakarításával sokat tehetünk a környezetért – és irodaházak bérlőiként, tulajdonosaiként nem utolsósorban saját pénztárcánkért is.

 

-
 

 

Összekapcsolt rendszerek

Korszerű irodaház ma már nem képzelhető el integrált épületfelügyeleti rendszer nélkül. Számtalan gyártótól és számtalan változatban kaphatók, közös jellemzőjük, hogy megteremtik a kapcsolatot egy modern irodaház vagy más épület eddig önállóan kezelt alrendszerei (elektromos hálózat, gépészet, hűtés-fűtés, szellőztetés, biztonságtechnika, egyebek) között, és így a teljes épület működésének minden aspektusa központi helyről vezérelhető.

A rendszerek összekapcsolása, a központi vezérlés és az ebből adódó automatizálás számos lehetőség előtt nyitja meg az utat. Megvalósítható például olyan, helyileg is hatékony világításvezérlés, amely a környezeti fényviszonyokat, illetve a helyiségben tartózkodók mozgását is figyelembe véve kapcsolja fel, illetve le a lámpákat; megfelelő fényforrások alkalmazásával a fényerősség intenzitása is hozzáigazítható a külső fényviszonyokhoz. Már a szokásos mozgásérzékelős, automatikusan ki- és bekapcsolódó lámpák is 40 százalékos megtakarítást tesznek lehetővé, de kombinált rendszerekben ennél jobb arány is elérhető.

A fény- és hőmérsékleti viszonyokhoz igazítható a fűtés-hűtés erőssége, illetve az árnyékolók mozgatása is. Az árnyékolás nyáron segít megakadályozni a helyiségek felmelegedését, télen pedig a korai, már sötétedéskor leeresztett árnyékolókkal fűtési költség spórolható meg. Egy korszerű, integrált rendszer a külső időjárási (napállás, szélerősség, hőmérséklet) paramétereket is figyelembe veszi a különböző alrendszerek optimális beállításához. Megfelelő érzékelőkkel kiegészítve a nyílászárók állapotát is figyelemmel kísérheti, hogy a dolgozók télen ne fűtsék az utcát.

 

Menedzselt energia

Még tovább léphetünk, ha a klasszikus épületfelügyeleti rendszert specializált energiamenedzsment-funkciókkal egészítjük ki, ezeket egyébként egyre több integrált rendszer eleve tartalmazza. Megfelelő mérési pontok kialakítása után lehetővé válik az energiahordozók (áram, gáz, esetleg olaj) fogyasztásának folyamatos gyűjtése és elemzése.

Ezzel fizikai (például emeletek, szerverszobák, garázs) és funkcionális (légkondicionáló, liftek, kazán) területekre lebontva is mérhető lesz a fogyasztás. A mérés az első lépés az optimalizálás felé: összehasonlíthatóak lesznek egyes részlegek és egyes időszakok fogyasztásbeli eltérései és időbeli változásai, illetve az is megállapítható, hogy az energiafelhasználás hogyan aránylik a hazai és nemzetközi benchmarkokhoz.

Sokféleképpen lehet hasznosítani az így kapott információkat. Azonosíthatók az energiaveszteség legfőbb forrásai; termelőüzemek esetén jobban kiszámítható egy-egy gyártmány önköltsége; irodaházakban pedig felmérhető egy-egy részleg vagy akár szoba energiafogyasztása, és az akár rá is terhelhető az adott egységre. Mindezek alapján megalapozott döntéseket lehet hozni arról, hogy hol és milyen módszerekkel érdemes csökkenteni az energiafelhasználást, és a dolgozókat is érdekeltté lehet tenni a takarékoskodásban.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.