A hosszú várólisták arra kényszerítik a vezetőket, hogy magánkórházakat válasszanak az állami egészségügyi intézmények helyett. Az új várólista-nyilvántartási rendszerrel rövidebbé válhat a várakozás.

Gyakori, bosszantó eset, hogy bár az alanynak nem műtétre, csupán valamilyen vizsgálatra van szüksége, mégis várólistára kerül, és hosszú, akár több hónapos, éves várakozásra kényszerül. A tarthatatlan állapot miatt a felsővezetők, vezetők, topmenedzserek jellemzően magánintézményeket, magánkórházakat választanak. A saját finanszírozású vizsgálatok így hamarabb elkészülnek.

 

-
 

 

A nehézkes folyamatot és a hosszú várólisták hátrányait is csökkentheti a digitalizált egészségügy (eHealth). Magyarországon például interneten is elérhetővé vált az országos, nyilvános várólista-nyilvántartás. Ennek segítségével a beteg mérlegelheti, hogy a beavatkozást vagy vizsgálatot melyik régióban vagy melyik intézményben végezteti el: kivárja, míg a neves kórházban sorra kerül, vagy vállalja, hogy hamarabb ellátják egy kevésbé ismert helyen. De a sor elejére továbbra sem lehet kerülni. A várólista vezetésére vonatkozó alapszabályok nem változnak. Ezentúl még inkább szakmai okok határozzák meg a sorrendet.

A több évre előre szóló várólisták többnyire a költséges beavatkozásoknál alakulnak ki. Sok pácienst az egészségügyi intézmények anyagi források híján nem tudnak időben ellátni. Előfordul az is, hogy a kívánt ellátást a beteg társadalombiztosítása nem fedezi.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kezelt új rendszerben ellenőrizhető, hogy a várólistán tartózkodás időszaka alatt mennyit kellett terápiára költeni, mennyi gyógyszerre volt szükség, milyen krónikus ellátásban részesült és mennyi táppénzes napot vett igénybe a páciens. A költségeket összevetik a műtéti, illetve az annak elvégzéséhez szükséges kiadásokkal. Így a pénzügyi és emberi erőforrásokat oda csoportosítják, ahol nagyobb szükség van rájuk. Ezért az új rendszertől kevesebb pazarlást és szakszerűbb betegellátást remélnek a szakemberek.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.