Nem definiálja a hazai jog a pénzügyi szolgáltatót, ezért akár vállalatvezetők számára sem mindig világos, hol húzódik a pénzügyi szolgáltatás határa. Különösen a mai virtuális világban, a mobilfizetéseknél.

Gyakran merül fel a kérdés: pénzügyi szolgáltatóvá válik-e a távközlési társaság, ha bekapcsolódik a mobilfizetési láncba? Joggal nevezi-e a közvélemény és az infokommunikációs szakma a mobiltelefont virtuális fizetőeszköznek, mobiltárcának, amellyel érintésmentesen vagy sms alapon lehet fizetéseket lebonyolítani? Főleg, hogy készpénz-helyettesítő fizetési eszközt csak hatósági engedéllyel lehet kibocsájtani sőt, pénzügyi szolgáltatásnak még a közvetítése is engedélyköteles.

 

-
 

 

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény alapján a távközlési cég maga is lehet pénzforgalmi szolgáltató, ha olyan fizetési műveletet teljesít, „ahol a fizető fél távközlési eszköz, digitális eszköz vagy más információtechnológiai eszköz segítségével adja meg a fizetési megbízást, és ahol a fizetési művelet a távközlési eszköz, digitális eszköz vagy más információtechnológiai eszköz üzemeltetőjénél történik, amely kizárólag közvetítőként jár el az ügyfele és az ügyfele részére árut szállító vagy szolgáltatást nyújtó harmadik személy között”. Ez nagyjából a mobilfizetés definíciója.

A távközlési társaság végezhet olyan tevékenységet is, amely „látszólag pénzforgalmi tevékenység”, jogilag azonban nem minősül annak. Erre példa, amikor a mobiltelefon a fizetési megbízás megadásának csatornájaként szolgál a pénzforgalmi szolgáltatóhoz, a fizetési megbízást a pénzforgalmi szolgáltató hajtja végre. A mobilkészülék rendelkezhet azzal a tulajdonsággal is, hogy csak az elfogadó terminál közelébe kell tartani, ez az úgynevezett érintésmentes technológia.

Akkor fizetési eszköz, elektronikus pénztárca a mobiltelefon, ha azon tárolódik a fizetésre felhasználható egyenleg. Ebben az esetben már elektronikus pénzről beszélünk, amelynek kibocsátásához a Felügyelet engedélye szükséges.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.