Kényelmes és biztonságos otthonunkból már csak az hiányzik, hogy kényeztessen is. Ha már magától nem tudja, mikor mire vágyunk, legalább emlékezzen rá, ha megmondjuk neki. Így hát a kereslet létre is hozta a kínálatot.

Két úton fejlődtek ki az intelligensotthon-megoldások: a szórakoztatóberendezések a lakást átfogó vezérléséből és az öntözés automatizálásából. Fejlesztőik ugyanis rájöttek, hogy ha egy (több) médialejátszót (locsolófejet, szökőkutat) lehet programozni, akkor a redőnyt, a világítást, a kapukat is lehet, sőt a fűtést, légkondicionálást és a biztonsági rendszer elemeit is. A kábelerdővel, az emiatti falvéséssel, az ingatlan ebből eredő értékcsökkenése miatt természetes a rádiós megoldások iránti igény. Manapság az eszközök jellemzően wifin vagy például a ZigBee nevű, kifejezetten eszközvezérlésre kialakított, vezeték nélküli hálózaton kommunikálnak.

Az intelligensotthon-megoldások keresleti oldalát a fejlett családi házak alkotják. A magánhasználatú, általában egyetlen család által lakott, különálló épületet és kertjét lehet könnyen „felokosítani”, vagy eleve intelligensen létrehozni. Ötven-hatvanmilliós ingatlanérték fölött manapság már megkövetelt „featúra” a központi vezérlés. A komplett irodaépületek, szállodák, színházak és egyéb létesítmények intelligenciája viszont inkább az ipari folyamatvezérlés témakörébe tartozik.

 

-
 

 

Tipikus megoldások

Az öntözőeszközökkel rokonságban állnak a medence berendezései. A hagyományosnak tekinthető automata kapuk közeli rokonai a motoros nyitású napernyők és redőnyök, a hűtő-fűtő berendezések pedig eleve elektromos vezérlésűek. Már csak az kell, hogy a különálló eszközrendszerek vezérlőinek legyen adatkimenete és parancsfogadó bemenete – ezeket szállítják az okosházelem-gyártók. Minden vezérlő működik önállóan is, a „manual override” alapkövetelmény a központi felügyelet kiesése esetén, illetve a pillanatnyi igények kielégítése céljából.

A vezérlők egy helyi internetes átjárónak „jelentenek”, és onnan fogadnak parancsokat, az „agy” pedig a felhőben bárhol elhelyezkedő számítógép, amelyet az okosház-szolgáltató üzemeltet. Éppen az internet és a távadatforgalom miatt számos, nagy internetszolgáltató vette be a „smarthome” üzletágat a portfóliójába.

A gazdagsági „ablak”

Az alacsony jövedelműek nem engedhetik meg maguknak a szenzorokkal felszerelt és hálózatba köthető vezérlővel ellátott berendezéseket, a nagyon gazdagok közül sokan pedig a klasszikus eljárást követik: verbálisan is vezérelhető, szinte nem felejtő, emiatt pedig öntanuló (és önfenntartó) biológiai egységek hierarchikusan szervezett csoportját veszik igénybe.

Van azonban a nagyon magas jövedelműek között egy jól megkülönböztethető, mégis vegyes összetételű technofil csoport. Ide tartoznak a magukat trendinek tartó celebek, akik egyébként a marketingeseknek is fontosak, mint vélemény- (kereslet-) formálók. A technológiai cégek vezetői is gyakran megpróbálkoznak a saját és ismerős vállalkozások termékeinek használatával.

Eddig még nem említettük, de a programozó és általános beavatkozó eszköz nyilvánvalóan egy vagy több okostelefon, a megfelelő, szolgáltatóspecifikus mobilalkalmazással. Nem is sokkal ezelőtt ezek még csinos, fali vagy asztali készülékecskék voltak színes érintőképernyővel és gondosan megformált menükkel – de mi lehet szebb és praktikusabb egy iPhone-nál?

 

Az alapélmény

Az előszobába érkezve előkapjuk a telefont, elindítjuk az alkalmazást, és beállítjuk az esti profilt, ami egy sor parancsot ad ki egyszerre: fűtés 21 fokra, nappaliban a tévé bekapcsol, ennek megfelelő világítótestek kapcsolnak be, redőnyök a nappaliban és a hálóban leereszkednek, odakint a kapu reteszelődik, biztonsági rendszer „otthonmaradó” állapotba áll: a külterületet védi, a helyiségeket nem. A napkollektor tárolója melegíteni kezdi a fürdőszobák bojlereit stb. Természetesen több (sok) profilt lehet beprogramozni.

Éjfélkor a profiltól függetlenül kikapcsol a kerti világítás, és megkezdődik az öntözés, számos más, időtől, évszaktól függő műveletet is be lehet állítani. Ahogy az okos eszközöknél általában, a használónak is fel kell nőnie a feladathoz…

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.