Nemcsak az iparág szereplőinek, hanem a teljes magyar ellátórendszernek hasznot hoz a rugalmas napi gázkereskedelmet lehetővé tévő informatikai rendszer.

Nem könnyű feladat a gázszolgáltatás teljes rendszerének összehangolása. A kereskedők ugyan igyekeznek megbecsülni a következő napi igényeket, de ez csak megközelítő pontosságú. Vadul változhat a pillanatnyi igény, különösen a tavaszi és őszi átmeneti időszakban. Fűtési szezonban 1 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenés átlagosan 5 millió köbméterrel emeli az ország összfogyasztását. Ráadásul a szállítórendszer kapacitása véges, a terven felüli gáz betáplálása és az el nem használt gáz kezelése is körülményes lehet, miközben a betáplált és kiadott gáz mennyiségét folyamatosan egyensúlyban kell tartani.

 

-
 

 

Kapcsolatok hálója

Ennek az egyensúlynak a megteremtését segíti elő az IP Systems Kft. által kifejlesztett és az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél üzembe helyezett Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac (NFKP) rendszer. A több év alatt, mintegy 500 millió forintos munkával megvalósított NFKP egyfajta tőzsde, amely a piaci szereplőknek lehetőséget ad a földgáz és szállítórendszeri kapacitások napon belüli és következő napi kereskedelmére, mondja Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője.

A rendszer kiépítése üzleti és informatikai szempontból is komoly kihívásokat jelentett. Üzleti területen elsősorban azért, mert csak nagy vonalakban volt tisztázva a működési környezet: a részleteket menet közben kellett kialakítani. Az informatika terén az NFKP külső kapcsolatainak kiépítése volt kemény dió. Az egyik oldalon az FGSZ nyomásszabályozást és egyensúlytartást biztosító ipari rendszereihez kellett illeszkedni, a másik oldalon pedig a pénzügyi elszámolást végző KELER pénzügyi rendszereihez, miközben maximális figyelemmel kellett lenni a megbízhatósági követelményekre.

 

Úgy tűnik, bevált

2011. közepén indult a rendszer. Már abban az évben 1758 millió megajoule gáz cserélt gazdát, közel négymilliárd forint értékben. 2012 első félévében pedig 7493 millió megajoule gázzal kereskedtek a piaci szereplők, majdnem 20 milliárd forint értékben.

Többféle termékkel

Hasonlít egy szokványos tőzsdei rendszerre az NFKP működése, de több is annál. A kötések során tényleges, sokszor már csőben levő gáz cserél gazdát, így a megkötött ügyletek azonnali szállítási feladatokkal is járnak.

Már jelenleg is többféle termékkel lehet kereskedni az NFKP-n. Az egyik termékcsoport (a hidraulikai egyensúlyozó gáz és az arra vonatkozó opciók) a rendszerszintű egyensúlytalanságot védi ki, amikoris a kereskedők összességében nem annyit vásárolnak, mint amennyit a fogyasztóik igényelnek. Egy másik termékcsoport az egyes kereskedők napi egyensúlytalanságának kiegyenlítésére szolgál, és az egymás közötti adás-vételre alapul. Természetesen számtalan további szolgáltatás és termék képzelhető még el, például a napon belüli vagy rövid kölcsönzés.

„Bár alapvetően gázzal és kapacitással kereskednek a tőzsde alapú rendszeren, az árakat igazából nem a gáz ára határozza meg, hanem a rugalmassági kényszer. Az egyes kereskedők által előző nap vásárolt, majd a fogyasztóik által ténylegesen felhasznált gáz mennyiségének minél jobban közelítenie kell egymáshoz. Az eltérést komoly összegekkel szankcionálják – ezeket lehet nagymértékben csökkenteni az NFKP használatával”, foglalja össze a kereskedők számára kínált legfőbb előnyt az IP Systems ügyvezetője.

 

Lépéselőnyben

Nemcsak a kereskedők pénzügyi terhein enyhíthet az NFKP. A földgáz-kereskedelem egyik súlyos problémája az egyensúlytartás, és erre olyan megoldást kínál, amely megfelel a 2014-ben életbe lépő uniós direktívának is. A kereskedőknek is előnyös, valódi versenypiaci körülményeket biztosító tartalékpiac létrejöttével a teljes magyar földgázszállítási rendszer működtetése biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá vált. Mi több, a rendszer nem csak Magyarországon belül, hanem tetszőleges zónában is alkalmas lehet a földgázszállítók egyensúlyozási feladatainak ellátására.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.