A bor nem szokványos, de jó kiegészítő befektetési forma, mivel szinte garantált a termék értékállósága. Nevesebb bortőzsdéken vagy boralapoknál akár egy rózsadombi ingatlannyi befektetést tehetünk. A piac rejtelmeibe Varga Szabolcs, a Gutmann Magyarország Befektetési Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója vezeti be olvasóinkat.

– Hogyan kerülhet be a bor egy befektetési portfólióba?

– A bor mindig is jelen volt a befektetésekben, csak éppen egyéni vásárlások formájában. Intézményesülni a kétezres évek elején kezdett, amikor felmerült az igény az árak követhetőségére, átláthatóságára, és a hamisítások kiszűrésére. Az a mondás járta, hogy a sanghaji éttermekben több Lafite Rotschildot adtak el, mint amennyit a chateau valaha is termelt.

– Hogyan kell elképzelni egy bortőzsdét? Gondolom, nem úgy, hogy egy nagy teremben borospalackokat hurcolnak ide-oda, kiabálva az árát, s közben kóstolgatják, hogy valódi-e…

– A kereskedés kizárólag online zajlik. Ez abból indult ki, hogy a tőzsde létrehozói megpróbálták az árakat átláthatóbbakká tenni, s elkezdtek árazási szolgáltatásokat nyújtani a befektetési alapoknak. Aztán rájöttek, hogy ezt a platformot lehet kereskedésre is használni.

 

-
 

 

– Hová forduljon az a hazai, tehetős befektető, aki más befektetései mellett borra is akar áldozni?

– Magánemberként nem kereskedhet, erre világszerte mintegy 500 alap, illetve nagy- és kiskereskedés jogosult. Ezek között kell megtalálni a megfelelőt. Egyébként három módon lehet borba fektetni. A legbonyolultabb eljárás, amikor valaki pincészetet vesz, s maga igyekszik termelni. Aztán lehet alapokba fektetni. Előny, hogy az alapmenedzser jól ismeri a piacot, így jó döntést tud hozni. Továbbá egy alap általában tömegesen vásárol, így jobb árat érhet el. Hátránya viszont, hogy nem könnyű kiválasztani magát a befektetési alapot, ki kell tudni szűrni a csalókat. Ugyanis ezekre az alapokra nem vonatkoznak a tőkepiaci felügyeleti szabályok. Harmadjára, a bort meg lehet vásárolni a maga fizikai valójában is.

– Ekkor kit kell keresnie a befektetőnek?

– Ha itthon akar vásárolni, akkor a pincészeteket. A befektetők általában addig tartják a bort, amíg egy évjárat értéke nem növekszik annyira, hogy érdemes legyen továbbadni. Népszerű a bortrezor is, ezekbe leginkább fogyasztásra halmozzák fel a palackokat. Jó minőségű, nagy presztízsértékű borokkal el lehet kápráztatni az üzletfeleket is.

– S aki francia borra vágyik, mit és hol vegyen?

– A világ borpiacának ma is a legmeghatározóbb hányadát a francia, ezen belül is a bordói borok teszik ki. Az öt legkiválóbb a Lafite, a Margaux, az Hautbrion, a Mouton és a Latour. De már jönnek fel a burgundi és a Rhone-vidéki borok is. Megjelentek a legjobb olasz, kaliforniai és ausztrál pincészetek nedűi is. Fontos az eltarthatóság is, a jó borok – ilyenek a bordói borok 2009–2010-es évjáratai – 20–30 évig „elvannak” a palackban minőségromlás nélkül.

A beszerzésre tőzsdei kereskedési joggal rendelkező céget kell megbízni – Magyarországon ilyen nincs –, aukciókon viszont személyesen is részt vehet a befektető. A fajta, az évjárat kiválasztásában mérvadó lehet a világ azon 4-5 borkritikusa, akiknek az ítéletére hatalmas árzuhanások vagy emelkedések kezdődhetnek. Lehet ugyan kis szériás divatbort is választani, de ettől még az előtt szabaduljunk meg, hogy lecseng a rajongás. Nem tévedhet viszont az a befektető, aki a piac régi, megbízható borait, az akár két számjegyű hozamot biztosító „blue chipjeit” veszi.

– Meddig tartsuk a bort, s mekkora összeget célszerű fordítani a befektetésre?

– Semmiképpen sem szabad rövid távon gondolkodni, legalább öt évig tartsuk a terméket. A bor a válságra a részvényhez és kötvényhez képest kevésbé érzékeny, sőt néha kifejezetten értékmegőrző funkciót tölt be az arannyal együtt. Borban ne tartsunk többet az összes befektetett vagyontömegünk 5–10 százalékánál. Ezen belül is érdemes diverzifikálni, s öt-tízféle borból egy-egy ládányit (12 palackot) venni. Ez is tekintélyes summa, mivel egy láda értéke 2 és 10 ezer font között mozog.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.