A túlhajszolt menedzserek gyakran küzdenek alvászavarokkal. Segítheti nyugodt alvásukat a mobiltelefon? Vajon hogyan?

Az utóbbi években kerültek a figyelem középpontjába az elsősorban a túlhajszolt üzletembereket érintő alvászavarok. Nyilvánvalóan azért, mert a túlterhelt életmód kiváltotta stressz valóban komoly betegségeket idézett elő.

A nappalok túlzsúfoltsága miatt az elfoglalt vezetők kénytelenek gyakorta az éjszakából, az alvás időszakából elvonni munkájukhoz az időt. Véges azonban az emberi szervezet tűrőképessége, előbb-utóbb a kialvatlanság betegségeket produkál. Csökkenhet az alkalmazkodóképesség, a reagáló-, tanulási és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény. Egyre kifejezettebbé válik az ingerlékenység. Fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek és a szellemi leépülés (demencia) kockázata is lényegesen fokozódhat.

 

-
 

 

Mi köze van az okostelefonnak az alváshoz?

Ahhoz, hogy megismerhető legyen egy páciens alvásminősége, korábban 1-2 napra alvásklinikára kellett befeküdnie, az alvástudomány leginkább az éjszaki időszakok történéseire koncentrált. Éjszaka különböző műszereket helyeztek el a testen, segítségükkel mérték az alvás állapotát. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan alszunk, tudnunk kell milyen módon alakulnak az alvásfázisaink. (Lásd a keretet!) Az alvásklinikákon több millió forintos berendezések voltak szükségesek a mérésekhez.

Alvásfázisok

Megfigyelések alapján az alvásnak több jellegzetes szakasza különböztethető meg. Normális alvás során öt-hat, átlagosan 90 percig tartó ciklus ismétlődik. Egy-egy ciklus négy stádium-ból áll az alvás mélysége és a reflex-tevékenységek alapján: szendergés, felszínes, közepes, illetve mély alvás (ezek a non-rem időtartamok), valamint az úgynevezett rem-szakasz. (Rem: rapid eye motion, gyors szemmozgás.) Ebben a szakaszban álmodunk, amire azonban felébredés után többnyire nem emlékszünk pontosan. A non-rem szakaszokat sajátos vegetatív történések, pulzus- és légzésváltozások is jellemzik.

A mai okostelefonok olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyeket nem használunk ki, képesek az alvásciklus mérésére is. A ciklusok feltérképezése nélkülözhetetlen az alvászavarok, betegségek megállapításához, alapvető információkat közvetít az alvásterapeu-ta számára. „Többféle alvásvizsgáló program, applikáció létezik. Amelyet mi használunk, az alvásdiagnosztika szempontjából fontos program, beállítás után a párna alá helyezve, reggelre nagyon pontosan kirajzolja az alvásciklus görbéjét” – mondja G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója. (Az alkalmazás a készülék mikrofonját, valamint a helyzet- és gyorsulásérzékelőjét használja ki. – a szerk.) Az adatokat elektronikus úton lehet továbbítani az alvásterápiás központba. De léteznek olyan programok is, amelyekről nemcsak leolvasni lehet a paramétereket, hanem beméri, melyek azok az alvásciklusok, amelyeknek a legfontosabb szerepük lehet a kellemes ébredésben. Be lehet állítani azt is, hogy akkor ébredjünk, amikor az úgynevezett rem-sza-kasz-ba érünk. Ilyenkor a legkönnyebb az ébredés. „Klinikai kutatásainkból kiderült, hogy egész napunkra hatással van, melyik ciklusban ébredünk” – mondta G. Németh György.

 

Mobileszközök képességei

Az okostelefon vagy tablet kitűnő eszköz arra, hogy az alvásvizsgálathoz szükséges információkat megkaphassuk, és könnyen, gyorsan továbbíthassuk. Kiegészítheti és felgyorsíthatja az első, kikérdezésen alapuló konzultációt a gyógyítóval. Újabb és újabb egészségügyi alkalmazások válnak elérhetővé, például vérnyomást vagy egyéb szívfunkciókat mérő appok. Kismamáknak nagy segítség lehet az, amelyik a vérnyomás mellett a magzati szívhangokat is képes közvetíteni.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.