Jóval egyszerűbbé és gyorsabbá válna a betegellátás ideje, ha a háziorvosok nagyobb százalékban használnák az online lehívható kórképek adatbázisát.

Mivel egy elfoglalt menedzsernek minden perc számít, ezért előnyös, ha lerövidül az orvosnál eltöltött idő. Az is könnyebbség, ha nem kell különböző leletekkel, betegpapírokkal és egyéb dokumentumokkal felszerelve menni a vizsgálatokra.

 

-
 

 

Mára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai fejlesztései lehetővé tették a betegéletutak online lekérdezését az orvosok számára. Egy kattintással minden kórkép lehívható. A háziorvosok használják is, igaz, nem mindenki. Pedig az időmegtakarítás mellett ki lehet szűrni a párhuzamosságokat, a felesleges vizsgálatokat, valamint nyomon lehet követni a páciensek kollaborációjának szintjét is. (Hogy mennyire működnek együtt az orvossal.)

Magyarországon csak a háziorvosi ellátásban, évente mintegy 65–67 millió orvos-beteg találkozás történik. Mégis, a közel 6400 aktív háziorvos közül alig több, mint 10 százalékuk használja az új lehetőséget. A rendszer kiépítésére nagy szükség volt, az adatbázis pedig már jóval korábban rendelkezésre állt, de adatkezelési szabályokba ütközött a használata.

Magyarország az első hely Európában, ahol a teljesítményalapú finanszírozás miatt valamennyi járó- és fekvőbeteg-esetet pontosan adminisztráltak, kódoltak az elmúlt közel 20 évben. A gyógyszereket, vényeket pedig vonalkóddal látták el. Az OEP adatbázisához való hozzáférés révén lehetővé vált az egészségügyi intézményeknél tárolt dokumentumok, képi információk – zárójelentés, lelet, kórlap, röntgenkép stb. – megjelenítése. Ilyen gigantikus és mindent elektronikusan dokumentáló adatbázissal egyetlen ország sem rendelkezik a térségben, mondta el Király Gyula, a Hospitaly Kft. stratégiai -vezetője.

A célzott adatgyűjtési módszereknek köszönhetően csökkenthetők az adminisztrációs költségek. Az összegyűj-tött adatokból pedig könnyen lehet specifi-kus területeket alkotni, például szívinfark-tus-, daganat-, szürkehályog- vagy hepatitiszregisztert, illetve TBC-meg-figye-lő rendszert.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.