Néhány évvel ezelőtt a laptopokon kívül alig volt vezeték nélküli internetelérésre alkalmas eszközünk. Ma már sok kütyü utazik velünk, és mind wifiért kiált. Elterjedt az egy vendég – több mobileszköz gyakorlata is.

A szállodai internetszolgáltatás súlypontja áthelyeződött a korábbi szobánkénti fali csatlakozós, vezetékes kapcsolatról (azt még meghagyva) a szálloda és kiegészítő részeinek (étterem, konditerem, tetőterasz, liftek, uszoda stb…) wifivel való beszórására.

Napjainkban az utazó menedzser csak olyan hotelben száll meg, amelyben megfelelő sávszélességű az internetelérés. A szállodai szobafoglalások zömét is eleve interneten keresztül intézzük vagy intézi a titkárnőnk, asszisztensünk.

 

-
 

 

Sávszélesség vagy -keskenység?

A szállodai wifiszolgáltatás alapszabálya: ha az nem megfelelő minőségű és sebességű, a vendég soha többet nem fog abba a hotelba, sőt talán a hotelláncba sem visszatérni. Esetleg már másnap reggel kijelentkezik, továbbáll, és ismeretségi körében is megosztja rossz tapasztalatait.

Egy régebbi tervezésű, a wifijelet gyengítően vastag falú hotelben a rádiós infrastruktúra kiépítése többe kerül, mint a modernebb épületekben. Utóbbiaknál lehetséges folyosónként egy erősebb elérési pont (switch) telepítése, míg a régi hotelekben szobánként kell wifielérési pontokat kialakítani. Ezek kisebb szórásúak, ezért olcsóbbak lehetnek. Az újonnan telepített hálózat központilag menedzselt, illetve az ügyfél-engedélyezést, -tiltást központi szoftverrendszerből tudják intézni, és a meghibásodásokat is azonnal lokalizálni tudják. Ezzel egyidejűleg a hotel vezetősége az előtérben és más közösségi helyeken igyekszik stabilan terhelhető, nagy sávszélességet biztosítani.

 

Ingyen wifi?!

Ijesztő számadatok 2012-ből:

The Marriott Berlin – egy hétre 140 dollár

Hilton Arc D’Triomphe (Párizs) – 22 euró/nap, ráadásul nem is wifi!

Monte Carlo Bay Resort – 10 euró/óra vagy 20 euró/nap

JW Marriott (London) – 20 font/nap

Caesars & Venetian (Las Vegas) – 75 százalékos valószínűséggel fizetnünk kell a kielégítő minőségért

Westin & Sheraton (Denver) – kb. 11 dollár/nap

(forrás: HotelChatter)

Ezek klasszikus, prémium „szálláshelyek”. A köznép „fapados” vagy enyhén párnázott szállodáiban kötelező a wifi (legalább a lobbyban), egyébként a vendég egyszerűen továbbáll. A szolgáltatás költségét elvileg beépítenék a szobaárakba – ha nem lenne gyilkos verseny. Így a wifi a nyereséget csökkentő pluszköltséggé válik.

Konzervatív fejlesztés

A szállodai wifimenedzsment-programok sok korábban alkalmazott módszert is megőriztek. Ilyenek az előre fizetett utalványok jóváírása, a használattól vagy adatmennyiségtől függő számlázás, az ingyenes elérés, de korlátozott napi letöltési adatmennyiség (jellemzően 1–2 gigabájt) vagy az ingyenes kipróbálás, majd fizetős, gyorsabb elérés. Egy frontdesk felületről az egyes  szobákhoz,  blokkokhoz tartozó hotspotok (elérési helyek) távolról is irányíthatók. Ugyanez a szoftver gyűjti a vendég adatait is: email, nevek, címek, bankkártya-információk. Regisztrálja a vendégek internetezési szokásait is.

Micsoda marketingpotenciál! Mielőtt rosszallóan csóválnánk a fejünket, le kell szögezni, hogy erre törvény is kötelezi a szállók vezetőségét: a terrorizmusellenes 2006/24/EC EU-direktíva és az amerikai Pisanu-törvény előírja, hogy nemcsak a vendégek személyes adatait köteles rögzíteni a hotel, hanem a vendégek által internetezés közben felkeresett URL-ek címét is elektronikusan naplóznia kell.

 

Korlátok emelkednek

A nagy adatétvágyú és gyors adatkommunikációra képes i-eszközök elterjedése miatt a hotelek – zömében először az USA-ban – rákényszerültek arra, hogy korlátozzák a vendégek által mások elől lefoglalt sávszélességet. De ez hosszú távon nem tartható, folyamatosan fejleszteni kell a szállodák vezeték nélküli adatelérésének fizikai paramétereit. Soha véget nem érő beruházás. Ha optikai kábeleket húztak a falakba, csak a végpontok hardvereszközeit kell mindig korszerűbbre, gyorsabbra cserélni.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.