Több milliárd forint kárt okoznak a közműszolgáltatóknak, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak és nem utolsósorban a lakosságnak az építkezések, felújítások során a hiányzó vagy nem pontos térképek miatt elvágott, megsértett vezetékek.

A nyilvántartás naprakészsége, pontos rendelkezésre állása nemcsak az építtetőknek, hanem a közmű tulajdonosának is létérdeke. A karbantartási, hibaelhárítási munkák elvégzéséhez meg kell találni a saját és a társközművek vezetékeit – mondta érdeklődésünkre Bálint Norbert, a Főgáz Zrt. szóvivője. Mégsem mindig működik így a gyakorlat, mert a közműtérképek körül sok bába forgolódik, és köztük gyakran elvész a gyerek. A közműtérképek alapját az általános célú (többnyire már digitális formában létező) alaptérképek jelentik. Ilyenek rendelkezésre állnak a földhivatalokban, illetve beszerezhetők a piaci szereplőknél is. A gondot az okozza, ha a felhasznált alaptérkép nem naprakész, és pontatlan – akár tízméteres eltérések is előfordulhatnak.

De nem a Főgáznál, mondja Bálint Norbert. A gázszolgáltató (az ELMŰ-höz és a Vízművekhez hasonlóan) egy részben saját tulajdonában álló cégtől, a Kommunálinfo Zrt.-től veszi a havonta frissített budapesti digitális alaptérképet. Ez 10-20 centiméteres pontossággal mutatja meg a szükséges általános térképi adatokat, ami tökéletesen megfelel a közművek igényeinek.

 

-
 

 

Lehetne pontos is

Ezeknek a térképeknek a másolataira vezetik rá a közműcégek a saját jelöléseiket. A szolgáltatók maguk tartják nyilván a közműveiket, de ez nem jelenti azt, hogy a térképeket is maguk készítik. A piacon számtalan kisebb-nagyobb vállalkozás kínál felmérési és térképkészítési szolgáltatásokat, de ezek színvonala korántsem egyenletes. (A három említett szolgáltatónál a terepi felméréseket és a közműtérképek frissítését is a Kommunálinfo végzi.)

Ha az alaptérkép pontos volt, és a vezetékek helyét is jól mérik fel, nem érheti meglepetés az építtetőket. Digitális térképekről lévén szó, akár milliméteres pontossággal is lehetne rajzolni, bár a 10-20 centiméter itt is elegendő lehet. Probléma akkor van, ha a szolgáltatónál rendelkezésre álló adatok is elavultak vagy pontatlanok.

A Főgáznál jó 15 éve befejezték a korábbi, sokszor évtizedes korú papír alapú térképek digitalizálását. A munka együtt járt manuális pontosítással, ám még mindig maradhattak eltérések a térinformatikai adatokban – saját bevallásuk szerint a hálózat 95 százaléka szerepel helyesen. Amikor viszont bármilyen okból fel kell tárni egy vezetéket vagy szerelvényt, azt pontosítják a térképeken.

Egy másik probléma, ha a térképekre nem vezetik fel időben az új létesítményeket, változásokat. Erre napokon belül sort kellene keríteni, ám előfordul, hogy egy-egy kiépített közmű csak évek múltán (!) jelenik meg a szolgáltató térképein. A készítők mentségére szóljon, hogy iszonyú mennyiségű adatról van szó: Budapesten mintegy 40 ezer térképszelvényen tartják nyilván a közműveket, és csak a gáz-szakági objektumok száma meghaladja az 1,2 milliót.

 

Nincs összevezetve

Nem könnyíti meg a munkavégzéseket, hogy jelenleg nincs olyan nyilvántartás, amely egyben tartalmazná minden közmű szakág (áram, víz, csatorna, gáz, távközlés, távhő) térképeit. Elméletben léteznie kellene a településeken központi közműadattárnak és a hozzájuk tartozó térképeknek, amelyek minden szakág adatait feltüntetnék, ám a gyakorlatban ilyen sehol sem létezik, vagy ha igen, menthetetlenül elavult.

Ezért aztán ha ma valaki építkezni akar, nem tud bemenni az önkormányzathoz, hogy kikérje az őt érdeklő terület összközműves adatait. Ehelyett minden egyes szolgáltatóhoz külön-külön el kell zarándokolni, külön-külön fizetni az egyes térképek másolataiért, majd ezeket összevetve a saját szakértelme (vagy annak hiánya) segítségével kitalálni, hogy hol nem szabad leásni, ha nem akarja sötétségbe vagy gázszagba, ne adj’ isten lángba borítani a környéket.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.