Az időhiányban szenvedő csúcsvezetők létformája a rohanás. Gyakran szó szerint, legalábbis amikor autójukban ülnek. Ám ha gyorshajtáson kap a traffipax, már ne reménykedjünk, hogy elkallódik a felvétel, vagy megfeledkeznek a büntetés kiküldéséről.

Egy magát fontosnak és szuperférfiasnak érző menedzser alaphelyzetben is szereti a sebességet, s gyakran nyomja tövig BMW-je, Audija, Mercije vagy Porschéja gázpedálját. Ha pedig üzleti tárgyalásra siet, akkor ezt kötelességének is érzi – elvégre nem várakoztathatja az ügyfelet.

Ha a gyorshajtás balesetet okozó oldalától eltekintünk, még mindig ott van a másik főellenség, a traffipax. Amit az arra alkalmas eszközzel blokkolni, zavarni ugyan törvényileg tilos, de felderítése megengedett. Ám ha véletlenül nem szereztük volna be a hatóságilag megtűrt eszközt, s a kettőötvenes menetszél feldöntötte a fényképezőállványt, bizton számíthatunk a rendőrségtől egy vékony borítékra vastag büntetéssel.

 

-
 

 

Az ügy elindul, és biztosak lehetünk benne, hogy be is fejeződik. Ne reménykedjünk, hogy a felvétel életlen, elvész a fotó, vagy elfelejtik kiküldeni a büntetést. Vagy mire kiküldik, el is évül. A legkevésbé pedig abban ne bízzunk, hogy ki tudjuk magyarázni magunkat.

A kamuzás ellen olyan bizonyítékot tár a siető menedzser elé a hatóság az informatika segítségével, méghozzá néhány nap alatt, hogy a szája is tátva marad. Ez pedig a gyorshajtásról készült fotók online elérése. Már két éve él az a honlap (kozigbirsag.police.hu), amely a traffipax által a központi rendőrségi adatbázisba küldött fotókat megjeleníti. A hitetlenkedő vétkesnek csak a rendszámot és a bírsággal rekordgyorsasággal megérkező rendőrségi értesítőben található ügyszámot kell beírnia.

Addig is, amíg telik a néhány nap, bűnbánó csúcsvezetőnk (persze, csak ha van rá ideje) a honlap gyorshajtási büntetéskalkulátora segítségével kiszámolhatja, mekkora büntetést tartalmazó csekk várható. Csak az adott útszakaszra érvényes sebességhatárt és a tényleges sebességet kell megadnia.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.