Testünk 70 százaléka víz, nem mindegy hát, hogy milyen forrásból pótoljuk.

Miközben a fejlődő világ egyik legnagyobb problémája, hogy tíz- és százmilliók nem jutnak tiszta ivóvízhez, a fejlett világ polgárai gyakran elégedetlenek a vezetékes vízzel. Valljuk meg, erre sokszor lehet is okuk. A legtöbben a klóros vagy egyéb mellékíz miatt nem szeretik a csapvizet. Kockázatot jelentenek az oldott szerves anyagok, a nitrát, az arzén, az elhanyagolt csőhálózat miatt bekerült mikroorganizmusok, baktériumok, lebegő szennyeződések.

 

-
 

 

Elég nagy keletje van a különféle házi víztisztító berendezéseknek. Működési elvüket tekintve két nagy csoportba sorolhatók: a hagyományos szűrővel ellátott darabok jó hatékonysággal távolítják el a leggyakrabban előforduló szennyeződéseket (klór, lebegő részecskék) és szüntetik meg a mellékízeket, szagokat. Aktív szenes vagy más fertőtlenítővel (például UV-lámpával) ellátott készülékek a baktériumok ellen is hatásosak. Ezek tökéletesen megfelelőek lehetnek olyan helyeken, ahol az ivóvíz alapjában véve jó minőségű (mert például mélyfúrású kutakból származik).

Ezek a szűrők meghagyják a különféle ásványi és vegyi anyagokat (nitrátot, arzént, gyógyszermaradványokat). Ezek ellen az úgynevezett fordított ozmózis elvén működő víztisztítóra van szükség. Ebben egy különleges membrán mindent kiszed a vízből, ami nagyobb egy vízmolekulánál, a végeredmény tehát gyakorlatilag desztillált víz.

Az ilyen vízből pedig azok a hasznos ásványi anyagok is hiányoznak, amelyek azt a bizonyos jó, „egészséges” ízt adják például az artézi kutak vizének. A drágább készülékek ezért például olyan patronnal is felszerelhetők, amelyek visszajuttatnak bizonyos ásványi anyagokat a vízbe.

Az első csoportba tartozó szűrők kaphatók csapra szerelhető, illetve beépíthető változatban is. Az ozmózis elvén működő berendezések beépíthető változatban kerülnek forgalomba, és beszerelésük, karbantartásuk is szakembert igényel. Előbbiekkel 1-3, utóbbiakkal 6-10 forintért állítható elő egy liter garantáltan tiszta víz.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.