Nincs ostobább dolog, mint saját figyelmetlenségből balesetet szenvedni. Például úgy, hogy az autópálya lehajtóján akar valaki felhajtani. Van megelőző megoldás, csak rendszerbe kellene állítani.

Valószínűleg mindenki ismeri az anekdotát: Az autós egyszer csak hallja a közlekedési hírekben, hogy az autópályán forgalomban szemben halad egy autó. Méltatlankodva felkiált: „Egy?! Mind!”

Az a szomorú valóság, hogy gyakran történnek ilyen, sokszor halállal végződő esetek. Többnyire figyelmetlenségből, ugyanis egy felmérés szerint az átlagos autós csak minden harmadik táblát veszi észre… Ezért, szakértők szerint, az ellenirányú felhajtást nem táblaerdők telepítésével kellene megoldani az autópálya-lehajtók mellett. A problémát felismerve a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Infokommunikációs Technológiai Intézete (BAY-IKTI) olyan figyelmeztető rendszert dolgozott ki, amely hathatósan csökkenti az ilyen balesetek esélyét.

 

-
 

 

A rendszer két elemből áll. A fizikai része egy aszimmetrikus „fekvőrendőr”, melyet a lehajtó szakasz aszfaltjába ágyaztak. Ezt a helyes irányból érkezők észre sem veszik, de aki az ellenkező irányból érkezik, jókorát huppan rajta. A rendszer másik eleme az áthajtás után éled fel. A felkanyarodó járművet a lehajtó mellett lévő eszköz érzékeli, majd mobilcsatornán jelzést küld a felügyeleti rendszernek. Az pedig riasztja a környező vizuális egységeket.

A rendszer, amellett, hogy jelez az autópálya-kezelőnek, képes értesíteni az adott helyen vételkörzettel rendelkező műsorszolgáltatókat is. A körzetben lévő autósok – már ha éppen rádióznak – így értesülhetnek a malőrről.

Okostelefonon is értesülhetnek, ha (ingyenesen) regisztrálnak. Attól függően, hogy milyen távolságban van az autós a veszélyzónától, különböző típusú figyelmeztetéseket kapna. Ily módon a közvetlen életveszély jelzésén túl a ráfutásos baleseteket is meg lehetne előzni. Akik pedig távolabb vannak a helyszíntől, még időben ki tudják kerülni a kritikus szakaszt.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.