A kórházak infokommunikációs korszerűsítése Magyarországon sem utópia, egy modern rendszer bevezetése és működtetése hosszú távon nemcsak gazdaságosabb, de biztonságosabb és olcsóbb is lesz.

Ma a betegek túlnyomó többségénél nehéz a pontos kórtörténetet megállapítani az adatok hiányossága miatt. Gyakran csak a megismételt, néha kockázatos vizsgálatokkal lehet teljes körű képet kapni, ráadásul ez nehezen vethető össze a korábban készült vizsgálati eredményekkel. Az ok egyszerű: a leletek tárolása ma még többnyire papír alapú. Sok esetben ezeket kell a beteg után küldeni osztályról osztályra, kórházból kórházba, esetleg a betegek kénytelenek magukkal vinni a vizsgálatokra. Mindig oda, ahol éppen kezelik őket.

 

-
 

 

A jelenlegi rendszer általában nem teszi lehetővé, hogy az adatokat strukturáltan, közvetlenül a pácienshez rendelve tárolják. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében e dokumentumokat 30–50 évig meg kell őrizni. Ráadásul a papír alapú információ kezelésekor nyomtatási, másolási, karbantartási és üzemeltetési költségek merülnek föl, ami szintén jelentős terhet ró az egészségügyi intézményekre. A problémára ugyanakkor létezik jó megoldás: a kórház-informatikai modernizálás Magyarországon is reálisan megvalósítható.

Mindenki tudja, hogy az egészségügyi intézmények működése ma már elképzelhetetlen korszerű informatika nélkül. A képalkotó berendezések (ct, mri, pet stb.) és a laboratóriumok által készített eredményeket, a papír alapú leleteket, a különböző kórházakban készített zárójelentéseket digitalizálni kell, hiszen csak így lehet egy beteg összes adatát hatékonyan kezelni és felhasználni, amikor szükség van rá. Nem hatékony az, amikor a kórházak, szakrendelők, háziorvosok ehhez saját infrastruktúrát hoznak létre, üzemeltetnek, és tartanak karban. Ha mindezt szakértő partnerre bízzák, vagyis előfizetnek professzionális informatikára, akkor sok költséget takaríthatnak meg, tehát több pénz és idő marad az egészségügyben a valódi célok ellátására, vagyis a gyógyításra.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.