Pont azt adja a lakóautó, amire a topmenedzsernek szüksége van: a turizmus embertömegétől és bürokráciájától való távolmaradást. Maradnak a festői tájak, az otthoni környezet érzete és a színtiszta kikapcsolódás.

-
 

 

A lakóautózás egy életérzés, szenvedély, lehetőség a vadregényes utazásokra. Aki első alkalommal bérel ilyen gépjárművet, az a belépő kategóriás termékeket ugyanúgy élvezni fogja, mint a fullextrásakat. Érdemes tehát előbb kibérelni néhányat a különbségek megtapasztalásához, és csak ezután vásárolni. Ugyanis a prémium lakóautózás nem olcsó nyaralási forma. Egy ilyen alkalmatosság heti bérlése és fenntartása semmivel sem kerül kevesebbe egy hasonló időtartamú luxusszállodai kikapcsolódásnál.

A lakóautó használója nincs kiszolgáltatva a vendéglátási és idegenforgalmi szektornak. A topvezető a nyilvánosságot kizárva ejtőzhet kedvenc nyaralóhelyein, és mindezt a saját maga által kiválasztott tárgyakkal körülvéve teheti meg. Akkor fekhet és kelhet, amikor akar, nem kell igazodni a szállodák időhatáraihoz az étkezés, vagy bármilyen program szempontjából. Nem kell fürdőnadrágjától és strandpapucsától megválnia az illem kedvéért, hiszen éppen a szabadságban és a kötetlenségben rejlik ennek az életstílusnak az örömforrása.

 

Lényeg a részletekben

Az új modellek jellemzően tavasszal jelennek meg. A verseny arra készteti a gyártókat, hogy minden periódusban újdonságokkal szereljék fel meglévő termékeiket. Sok esetben csak apróságokban merül ki az innovációs folyamat. Más formájú és mintájú kárpitokkal dobják fel a modellcsaládokat, vagy lecserélik a szekrényeket, a bútorok színét, esetleg a dekorációt. Mint említettük: a prémium lakóautókban rejlő „pluszt” csak a tapasztaltabb lakóautósok érzékelik igazán, hiszen az általános igényeknek megfelelően klíma, televízió, mikrohullámú- vagy gázsütő, tolatókamera és a biztonságtechnikai megoldások mindegyikbe beszerelhetők utólag.

Nem kell a lavór

Alacsonyabb lett az igény a műholdas antennákra digitálistévé-átállás miatt. A mobilinternet és a digitális mobileszközök forradalma is lohasztja a lakóautó-gyártók „infotainment” törekvéseit. Ugyanis a felhasználók inkább a saját kütyüiket használják. A lakóautó-parkokban pedig alapszolgáltatás az internet-elérés. (Byod by lakóautó – a szerk.)

Az árak magasak: a 15 millió forint ebben szegmensben az alsó, 30 millió a felső kategóriát jelenti. Mégsem megy rosszul a magyarországi kereskedőknek, de a kereslet erősen szezonális. „Ha két hónappal ezelőtt kérdez, akkor negatív választ kapott volna, de a nyár közeledtével felpezsdült nálunk az élet. Amikor tartósan tizenöt fok fölé kerül a hőmérséklet, akkor megszaporodnak a megkeresések” – válaszolt a Board kérdésére Szabó Gabriella, a Suwenor értékesítési szakértője. Mint kifejtette: tapasztalatai szerint februárban, márciusban és áprilisban kezdik tervezgetni nyaralásaikat a topmenedzserek, és ekkor jelzik bérlési szándékaikat. Néhány eladás télen is történik, mert a holtszezonban szép árengedményekkel lehet lakóautóhoz jutni.

Az olyan „apróságokon”, mint az étkezőasztalt körülvevő ülőgarnitúra kialakításán – a bennük lévő szivacs minőségén –, az általuk adott kényelemérzeten látszik meg, az a mobil otthon közép- vagy csúcskategóriás. Prémium színvonalon a vezetőfülke ülései jobbak a gyáriaknál, adott esetben több ezer kilométeres utak megtételére is alkalmasak. A kényelemérzetet erősen befolyásolja a különböző szövetek minősége, természetesen a drágább anyagok javára. Nyilván a mérnöki kialakítás is gondosabb, robusztusabb a prémium kategóriában – ami szintén lakva ismerszik meg.

 

A szabályok

Alapvetően abban különbözik a lakóautó és a lakókocsi (utánfutó), hogy utóbbiban semmilyen körülmények között nem szabad utazni. A lakóautóban is csak azon az üléseken, amelyeken van biztonsági öv, tehát az étkezősarokban (általában) nem. Mint azt már megírtuk (Board, 2013. jan 29, 38. old.), a lakóautó (mobilház) jogi megítélése Magyarországon nem egységes, vannak önkormányzatok, amelyek a tetszőleges helyen való leparkolást engedély nélküli házépítésnek vehetik.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.