A napelem az egyik legtisztább energiaforrás. De a nap nem süt mindig és mindenütt, és a nagyobb teljesítményhez óriási napelem-farmokra van szükség. Márpedig ott van a legkevesebb szabad hely, ahol a legtöbb energiát fogyasztjuk: a városokban.

Szerencsére a megoldások talán már nincsenek is olyan messze. A napenergia konzerválására például olvasztott sót lehet alkalmazni. A koncentrált napfénnyel sűrű sófolyadékot melegítenek fel több száz fokos hőmérsékletre. Az így megolvasztott só nagyon jól tartja a hőt, így akár hosszú órákig is eltárolható, és olyankor is felhasználható, ha már éppen nem süt a nap.

Az ezen az elven működő egyik első naperőmű, a SolarReserve által Nevadában épített Crescent Dunes a remények szerint még az idén megkezdi az áramtermelést. Méretei lenyűgözőek: a napfényt egy 2 mérföld átmérőjű körben elhelyezett, mintegy tízezer darab, országúti óriásplakát méretű, a nap mozgását automatikusan követő tükör gyűjti össze egy hőcsapdába. Ez egy harmincméteres építmény egy 165 méter magas torony tetején – a torony már áll a sivatagban.

 

-
 

 

A hőcsapdába a földön elhelyezett tartályból nyomják fel a már közel 300 fokra hevített, olvadt sót, hogy a magasban 560 fokra melegedjen fel. Az „üzemi hőfokra” melegített sót egy másik tartályban fogják fel, és innen továbbítják a hőcserélőbe, ahol az így termelt gőzzel hagyományos generátorokat hajtanak meg. A kihűlt só visszakerül az első tartályba, és a folyamat kezdődik újra.

A 110 megawattos, hőtárolós erőmű a tervek szerint napnyugta után még 10 órán keresztül termel. Így nagyjából kétszer annyi energiát, 500 ezer MWh-t tud előállítani évente, mint egy hasonló kapacitású, de hagyományos naperőmű.

A vásárló a nevadai NV Energy. Las Vegasban éjjel is a Nap világít majd…

 

Kis helyen is

Azt vizsgálta a Massachussetts Institute of Technology kutatócsoportja, hogyan lehetne a térben legjobban elhelyezni a paneleket. A leghatékonyabb elrendezés leginkább valamilyen modern köztéri szoborra hasonlít. Több kockát úgy tettek egymás fölé, hogy az oldalaik más-más irányba nézzenek, így egy harmonikaszerű formát kaptak. Nemcsak a fényt gyűjti az egy nagy sík panelnél sokkal jobban, de ez a megoldás sokkal olcsóbb is, mint a Napot követő panelekből álló rendszer. Több energiát is termel, mint azonos alapterületű fix panel. A kutatók szerint így nagy jövő várhat rá a sűrűn beépített területeken. A mindenféle irányban álló részek révén jól működik felhős időben, télen vagy az Egyenlítőtől távolabbi vidékeken is.

 

Vízen úszik

Van még egy hely, ahol jól elférnének a napelemek: a vízfelszínen. Egy olasz cég, a Scienza Industria Tecnologia (SIT) állt elő az ötlettel, hogy kisebb, természetes vagy mesterséges tavacskákra lehetne telepíteni a koncentrátorokkal egybeépített paneleket.

Az ilyen panelek nem a természetre bízzák, hogy mennyi fény jut rájuk: tükrökkel vetítik a napfényt a napelemre, ami nagymértékben növeli a megtermelt energia mennyiségét. Ugyanakkor a koncentrált fény okozta magas hő rontja a hatékonyságot. Az SIT megoldása ez utóbbi problémára is megoldást kínál: a vízfelszínen úszó paneleket az alattuk elterülő víz hűtené. Ily módon a naperőmű éves termelése 10 százalékkal is növelhető. A cég azzal is kísérletezik, hogy egyenesen két-három centiméterrel a vízfelszín alá telepítené a napelemeket – a beérkező napfény mennyisége nem lenne kevesebb, de a hűtés még jobban működhetne.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.