Nem menő és nem is éri meg spórolni az autópálya-matricán, ráadásul újabban bárhol számíthatunk ellenőrzésre.

-
 

 

Sok pénzbe kerül az autópályák, országutak építése, fenntartása, ezért a használatukért fizetni kell. Tudja is ezt minden öntudatos állampolgár. Mégis előfordulhat, hogy valaki, urambocsá’, ezen akar spórolni, vagy egyszerűen elfelejtkezik az e-matrica megvásárlásáról. Egyre kevésbé éri meg azonban a bliccelés. Egyrészt a pótdíj (ez gépkocsinál, 30 napon belüli fizetésnél közel 15 000 forint), másrészt a felesleges izgalmak és a leégés miatt.

Ha esetleg nem buktatnak le az út mentén telepített kamerák, nem állítanak meg egyszer sem valamelyik pihenőhelynél vagy lehajtónál, itt van még az Állami Autópálya Kezelő legújabb meglepetése, a mobil, csoportos ellenőrzés. Ez voltaképpen ugyancsak a megállításos ellenőrzés kategóriájába tartozik, de csak azokat meszelik le, akik nem szerepelnek az elektronikus értékesítési nyilvántartásban. A macerával az Autópálya Kezelő bevallott célja a matricavásárlási hajlandóság növelése és a nemfizetés visszaszorítása – nem a pótdíjakból származó bevételekre hajtanak. Vagyis egyértelműen nevelési célzatú intézkedésről van szó.

Jelenleg hat mobil ellenőrzőcsoport járja az utakat. Fő fegyverük a bliccelőkkel szemben a mobil rendszámvizsgáló készülék. Ez emberi beavatkozás nélkül azonnal jelzi, hogy az ellenőrzött jármű tulajdonosa vásárolt-e e-matricát, vagyis rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal.

Itt jön a meglepetés: ha nem fizettünk, a pótdíjat a helyszínen azonnal ki kell pengetnünk, miután megállítottak minket. Nem lehet akadály, ha nincs nálunk elég készpénz. Felkészültek a bankkártyával való fizetésre is a speciális kialakítású kisbuszokban. A mobilellenőrzés első tapasztalatai büszkeséggel tölthetnek el minket, magyarokat: nem mi vagyunk a fő bliccelők. A nem fizetők közel 80 százaléka külföldi. Számukra rossz hír, hogy a pótdíjat euróban is ki lehet egyenlíteni.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.