Egyre fontosabb szerepet tölt be az it a mindennapi főzésben. Valósággá válik az okos konyha, de a tömeges elterjedésre még várni kell.

Már megtalálták a gyártók az okos konyhai eszköz sikerreceptjét: végy egy tetszőleges, hagyományos konyhai berendezést, keress rajta egy sík felületet, ahová be lehet építeni egy érintőképernyős számítógépet – tedd meg. Turbózd fel egy vagy több alkalmazással, netán vonalkódolvasóval, majd végül kösd rá mindezt a wifin az internetre. Az okos konyhai eszköz már csak arra vár, hogy megváltoztassa az életünket.

 

-
 

 

Egységes irányítás

Ugyanis a szakemberek szerint az okos konyhai eszközök nagymértékben befolyásolják mindennapi szokásainkat, legyen az a bevásárlás, a főzés vagy az étkezés. Elterjedésüket segíti, hogy az okostelefonokon vagy tableteken megszokott kezelőfelület köszön majd vissza itt is. Az okos eszközöket a meglévő mobillal, tablettel – vagy a hamarosan debütáló okos karórákkal – lehet irányítani. A hálózatba kötött eszközök pedig nemcsak velünk, hanem egymással is tudnak majd kommunikálni. Ezek a berendezések egy újabb értékesítési lehetőséget kínálnak a gyártóknak, akik online előfizetéses szolgáltatásokat ajánlhatnak egy-egy jól meghatározható célcsoportnak.

Nagy hátrány, hogy a meglévő hűtőt vagy sütőt nem lehet apróbb hardveres kiegészítő révén „felokosítani”. Ha okos eszközöket szeretnénk a konyhánkba, le kell cserélni a meglévőket. Ezek az eszközök egyelőre nem olcsók, tömeges elterjedésükre ezért (még?) nem számíthatunk, a high-tech főzési és bevásárlási élmény ma még csak kevesek kiváltsága.

 

Áram, vezeték nélkül

Jól látható változás lesz, amikor elterjednek a vezeték nélküli eszközök. Az egyik, már majdnem működő elképzelés szerint az energia elektromágneses hullámok formájában kerül a falból az elektromos eszközhöz. 2007-ben jelent meg az első prototípus. Az akkori lelkes híradások szerint már most vezeték nélkül működhetne a mosógép és a tévé is.

Több, vezeték nélkül, indukciósan töltődő készülék is van már, a legelterjedtebb az elektromos fogkefe. Ugyanezt az elvet hasznosítja az okostelefonok Qi nevű szabványa: a hátlapba épített tekercsekhez töltőlap (állvány) közvetít energiát. Például a Nokia Lumia 920-ba beépítették a tekercset, a Samsung Galaxy S4-hez külön lehet töltős hátlapot venni.

Vacsorát főz a hűtő

Az idei fogyasztói elektronikai vásárokon a gyártók sorra mutatták és mutatják be a háztartás vezetését megkönnyítő termékeket. Az LG már több éve járja a kiállításokat, mostanra szinte tökéletesre csiszolták az okos hűtőszekrényüket. Természetesen érintőképernyővel lehet vezérelni. Mielőtt elhelyeznénk benne a tárolandó ételeket, leolvassuk a vonalkódjukat és a termék lejárati idejét. Az adatokat a felhőben, más eszközzel is elérhető helyen tárolják. A hűtőben lévő alapanyagokat figyelembe véve hazafelé okostelefonunk segítségével előre eltervezhetjük, hogy milyen vacsorát főzzünk, az alkalmazás kikeresi a legfinomabb eredménnyel kecsegtető receptet is.

A hűtőszekrény figyelmeztet a termék közelgő lejárati idejére is. Hasznos funkció, becslések szerint az amerikai fogyasztók a hűtőben tárolt ételek egynegyedét dobják ki, mert már nem biztonságos fogyasztásuk. (A magyarok a lejárt ételek kétharmadát el is fogyasztják. – a szerk.) Az érintőképernyő és alkalmazás segítségével webáruházhoz is csatlakozhatunk, ahonnan a hűtő nyilvántartása alapján feltölthetjük készleteinket. (Erre számít a Tesco és a többi élelmiszer-áruház. – a szerk.)

Az LG hűtője előre meghatározott alkalmazáskészlettel érkezik, de a jövőben semmi akadálya sem lesz annak, hogy új alkalmazásokat töltsünk le rá. Ezután pedig már csupán a programozó fantáziája szab határt a lehetőségeknek: személyre szabott étkezési rend kialakítása, hús- és zöldségfogyasztási szokások követése, fogyókúra betartatása – bármi lehet az alkalmazás fő feladata.

 

Megtermelt áram

Ugyancsak a koreai gyártó sütője fogadja az okostelefonon letöltött receptet és persze automatikusan az előírt hőfokra állítja be magát – a vacsora hozzávalóit azonban nekünk kell elhelyezni benne.

A Panasonic a készülékek által fogyasztott áramot is megtermelné. A hálózatba kötött eszközöket a házon belül vagy kívül található napkollektor vagy üzemanyag-cella működtetné. Amikor minden eszköz pihenne, a termelt energiát közvetlenül az áramhálózatba tölthetnénk fel, amiért még fizetne is nekünk a szolgáltató.

 

Konyhatorony

Nemcsak a technikai újdonságok, hanem a formatervek és az elképzelés is forradalmi az olasz Massimo Facchinetti konyhatornyában. Az egymásra toronyszerűen pakolt konyhai eszközöket kis lakásokba szánják. A helytakarékos megoldás a leírás szerint hat embernek biztosít étkezési helyet, minden high-tech konyhai eszközt tartalmaz (az olaszok számára alapvető kávégépet is), többfázisú vízszűrő is helyet kapott benne, kis fűszerkert, világítás és szellőztetés a kertnek, a tárolóhelyiségek sem hiányoznak. Hogy pontosan mennyi helyet foglal el, azt nem árulja el a leírás. Az biztos, hogy drága lesz, hiszen elvileg még napelemet is építettek az oldalába. A pontos árat 2014 közepén ismerhetjük meg, a tervek szerint ekkor jelenik meg az első kézzelfogható termék.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.