Korábbi írásainkban már mutattunk néhány példát arra, hogy telefonáláson kívül mire jó a mobilkészülék. Az „e-patika” megoldások egyelőre újszerűnek tűnhetnek, pedig a gyakorlatban nagyon hasznosnak bizonyulnak. Az egészségügy modernizációja is ilyen irányba tart.

-
 

 

Egy friss fejlesztést mutatunk be, amelynek segítségével akárhonnan kereshetünk gyógyszertárat. „iPatika” néven hiánypótló okostelefonos szolgáltatást indítanak. Az iPatika okostelefon-alkalmazás (app) a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet és a Magyar Gyógyszerészi Kamara együttműködésével jött létre, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatbázisaira épül. Az alkalmazás segítségével mobileszközön is megtalálhatók lesznek Magyarország patikáinak elérhetőségei.

Az iPatika alkalmazás főbb jellemzői

– patikák nyitvatartása napi, heti nézetben

– ügyeletes patikák megjelenítése

– térképes megjelenítés

– útvonaltervezés a kiválasztott patikához

– közvetlen kapcsolatfelvétel (telefonon és e-mailben)

– folyamatosan frissülő országos adatbázis

A szolgáltatás digitális térképen jeleníti meg az összes közforgalmú, fiók és intézeti gyógyszertárat, és a felhasználóhoz (a készülékének gps-koordinátáihoz) legközelebb eső patikát is. Emellett tájékoztatást ad a kiválasztott gyógyszertár nyitvatartási rendjéről, illetve pontos elérhetőségéről. A felhasználó kapcsolatba is léphet az alkalmazáson keresztül a választott gyógyszertárral.

Az iPatika alkalmazással informálódhatunk arról is, hol található a hozzánk legközelebb eső ügyeletes gyógyszertár. Ezzel a funkcióval könnyebbé válik például az ünnepek alatti vagy az éjszakai patikakeresés. Az alkalmazás tartalmaz egy beépített útvonaltervező rendszert is, amely még könnyebbé teszi az eligazodást.

Az ingyenes patikakereső alkalmazás Apple iOS (iPhone, iPad) platformra készült el, 5.0 vagy magasabb verziószámú rendszeren futtatható.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.