Jobb nem viccelődni az ICE (in case of emergency) nemzetközileg elterjedt angol mozaikszóval és kifejtésével. Magyarul a legpontosabb megfelelője: baleset esetén értesítendő.

-
 

 

Rengeteg mobilalkalmazás érhető el, amelyek az adatok tárolásán kívül gombnyomásra azonnal tárcsázzák a baj esetén értesítendő személyt. De az akármilyen okos telefon akkumulátora is lemerülhet, pin-kóddal is védjük az illetéktelenek ellen, elveszíthetjük, el is lophatják – ezért külföldön lehetőség szerint legyen személyes irataink között nyomtatott, fóliázott papír ICE-kártya.

Az ICE-kártya javasolt tartalma

Baleset esetén értesítendő, név, cím, telefonszám (To inform in case of urgency)

Családi név és utónév (Surname & given name)

Lakcím (Address)

Születési dátum (Date of birth)

Vércsoport (Blood group)

TAJ-szám – azaz társadalombiztosítási azonosító jel (Social security number)

Kezelő- vagy háziorvos neve, esetleg telefonszáma (Doctor, phone)

Krónikus betegségek (Chronic illnesses)

Rendszeresen szedett gyógyszerek (Medicaments)

Gyógyszerérzékenység (Allergy)

A topmenedzser gyakran megfordul külföldön, elengedhetetlen tehát, hogy a baleseti adatok listája (Lásd az „ICE-kártya…” keretet!) angol nyelven is érthető legyen. Számos más adattal is ki lehet egészíteni, például azzal, hogy dohányzunk-e, szervdonorok vagyunk-e, és implantátumainkat, protéziseinket is megadhatjuk. Érdemes több személyt is felsorolni az értesítendők között, mert ha csak házastársunkat adjuk meg, aki velünk utazik, és a baj mindkettőnket éri, akkor ez nem segít.

Miután már Magyarországon is 100 főre 120 mobiltelefon jut, szokásos eljárás lett a mentősöknél az eszköz megkeresése, és lehetőség esetén a használata. Ha hozzáférhető a készülék, megkeresik a címjegyzékben az „ICE1” (ICE2, stb.) nevet és a hozzá társított telefonszámot. Ha több van, akkor a számok sorrendjében kísérlik meg a kapcsolatfelvételt.

Pin-kódos vagy gesztusos védelem esetén megfontolandó lehet az ICE-számok befoglalása a zárolt állapotkor látható képernyőbe.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.