Egy város attól lehet intelligens – azaz élhetőbb –, ha sikerül az emberi tőkébe és az infrastruktúrába eszközölt befektetéseivel előmozdítania a fenntartható gazdasági fejlődést és a magas életszínvonalat. Szolnok erőteljesen próbálkozik.

Egy modern város ma már sokféle intelligens technológiát használhat, hiszen az újszerű információelemzési technológiák képesek a különböző érzékelők és mérőműszerek által összegyűjtött nagy mennyiségű adat értelmezésére, új összefüggések feltárására és tudás megszerzésére. Ezek alapján pontosabban és gyorsabban meg lehet határozni a szükséges beavatkozási lépéseket, amelyekkel hatékonyabbá tehetők a rendszerek, folyamatok, az infrastruktúra – és persze, maga a város működése.

Világszerte egyre több város vezet be „smart” elemeket működésébe, bár az Accenture egyik tanulmányából az derül ki, hogy mivel a technológiai befektetéseknek sok esetben nincs azonnali, számszerűsíthető hasznuk, gyakran maguk a városok, országok sincsenek meggyőződve arról, hogy a beruházások valóban megtérülnek.

 

-
 

 

Különvélemény

Nem így vélekednek Szolnokon, ahol a városvezetés 2009-ben intelligensváros-programot indított a Magyar Telekommal karöltve a legkorszerűbb infokommunikációs és tartalomszolgáltatások nyújtása és kipróbálása céljával. Ennek keretében intelligens közösségi kártyák, illetve rendszerek teszik könnyebbé a helyiek számára az eligazodást az élet egyes területein.

Elindult például a CityPass közösségi kártyarendszer. Ennek egyik legfontosabb szolgáltatása az elektronikus közösségi közlekedési jegyrendszer. A rendszer emellett azonosítási, beléptetési, fizetési, könyvtári, hűségpont és egyéb szolgáltatásokkal egészült ki az egyes helyszíneken. További előnye, hogy software as a service (saas) modellben is igénybe vehető, ami radikálisan csökkenti az önkormányzatok és közösségi vállalatok informatikai beruházásainak és azok üzemeltetésének költségét.

 

Okos iskola és térfigyelés

Új szolgáltatás életszerű próbája zajlik egy ideje Szolnok Szandaszőlős negyedében egy iskolabeléptető rendszer formájában. Ez a kártyás megoldás nemcsak arról tájékoztatja az iskolát és a szülőket, hogy a gyermek volt-e iskolában aznap, mennyi időt töltött ott s milyen jegyet kapott, hanem elektronikus ebédjegyként és könyvkölcsönző kártyaként is szolgál.

A városrészben a térfigyelő kamerák sem egyszerű felügyeleti eszközök, városőrző funkciót is betölthetnek. A kamerákkal összeköttetésben álló rendszer például az autókról rendszám alapján megállapíthatja, hogy körözött-e, vagy azt, hogy tulajdonosa befizette-e utána a teljesítményadót.

Mobilváros

A szolnoki T-City program további alkalmazásokkal és tesztprogramokkal bővül a lakosság és a helyi intézmények visszajelzései, ötletei alapján. Köztük olyannal, amellyel a Tisza-parti település digitális városfejlesztési terveihez járulhatnak hozzá. Ide sorolható az önkormányzati intézmények energiafogyasztását figyelő rendszer is.

Lényeges elem továbbá a Mobilváros is. Ez az első olyan interaktív mobilalkalmazás Szolnokon, amelyen keresztül a lakosság többek között a mobilparkolását intézheti, megtudhatja a szelektív hulladékgyűjtő szigetek pontos helyét, bejelentést tehet illegális szemétlerakásról. De városi szolgáltatásokról is lehet információkat kapni, s értesítést is lehet kérni az önkormányzattól a városban zajló rendezvényekről.

 

Fogyasztásmérés és mobiltárca

Elkezdték felszerelni a projektben részt vevő ezer háztartásban az új intelligens fogyasztásmérőket is, amelyek segítségével interneten vagy okostelefonon is nyomon követhető és szabályozható az adott lakás energiafelhasználása. Elindult a városi közlekedésben az érintés nélküli (nfc) technológián alapuló tesztprogram, valamint Szolnok lehet a kísérleti alanya egy ugyancsak nfc alapú mobiltárca-programnak.

Mint Szalay Ferenc polgármester elmondta, a fejlesztések jelentős része arról szól, hogy a szolnokiak – főleg a fiatalok – érezzék: olyan városban élnek, amit lehet szeretni, ahol érdemes élni és dolgozni.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.