Gyors szolgáltatóváltás, a közműdíjak pontosabb mérése és elszámolása – a piac minden szereplőjének kínálna előnyt az okosmérők és a független mérésoperátorok együttese.

Januártól postások olvassák le az Elmű-Émász szolgáltatási területén a villanyórákat, februártól pedig már a Tigáz gázmérőit is. Az ötlet egyáltalán nem új, legfeljebb annak kivitelezése. Számos országban a mérőórák leolvasását nem maga a szolgáltató végzi, hanem kiadja egy erre specializálódott, független piaci szereplőnek, az úgynevezett mérésoperátornak.

 

Pontos adatokkal

Számos tekintetben jót tenne a magyar energiaszolgáltatói piacnak egy független mérésoperátor megjelenése és működése, állítja Hock Tamás, az energetikai szoftvereket fejlesztő IP Systems ügyvezető igazgatója.

Az energiapiacon az elszámolás csak akkor lehet hiteles, ha pontos mérési adatokra épül, ami jelenleg komoly nehézséget jelent az iparág számára. A fogyasztók nagy részénél az éves leolvasások közötti időszakban önkéntes bevallás vagy profil alapján történik az elszámolás – ez, illetve a korrekció kezelése azonban komoly ellentéteket szül a kereskedők és az elosztók között.

Komoly előrelépés lenne a smart metering, azaz a távolról leolvasható mérők elterjedése. „Az elszámolás így pontosabbá válna, de ehhez valóban szükség lenne egy független operátorra, amely akár regionális, vagy országos szinten is megvalósíthatja a mérési adatok fogadását, illetve a jogosultságnak megfelelő szétosztását, továbbítását” – mondja Hock Tamás.

 

-
 

 

Több lehetőség

Többféle modell alapján is elképzelhető az operátor tevékenysége, Nyugat-Európában is különböző megoldások alakultak ki. Alapesetben a mérésoperátor csak adatgyűjtő és -továbbító tevékenységet végez: nyilvántartja a területéhez tartozó végpontok adatait, az egyes mérőkből származó adatokat és az azokat ellátó kereskedőket. A napi és havi operatív feladatok közé tartozhat a mért adatok begyűjtése, az adatok feldolgozása és rendszerezett formában történő továbbítása az érintetteknek.

Ez a szerep azonban szabadon bővíthető (amire szintén számos példát találni) a méréssel kapcsolatos egyéb tevékenységi körökkel. Minden további nélkül elképzelhető olyan modell, ahol a mérésoperátor szereli fel és tartja karban az órákat, kezeli az ezzel kapcsolatos panaszokat, a szolgáltatónak pedig csak a mérési adatok fogadásával kell foglalkoznia.

 

Jól járnak

Egy ilyen működési modell a piac minden szereplője számára adna valamit. A jelenleg nem szabványosított formában történő adatkommunikáció felesleges fejlesztéseket követel az egyes piaci szereplőktől, míg az egységesített, szabványosított platformra helyezett működés tiszta helyzetet teremt. Ennek segítségével felgyorsulhat az adatok áramlása, pontosabb, a valós fogyasztást tükröző adatok alapján történhet az elszámolás, kezdi a rendszerszintű előnyök ismertetését Hock Tamás.

A fogyasztók a pontos adatokat látva tudatos döntéseket hozhatnak az energiafelhasználásuk és költségeik csökkenése céljából. Sokkal könnyebben és gyorsabban menne a kereskedőváltás, megvalósítható lenne az előrefizetéses rendszer kialakítása, ezáltal célzottabb támogatásokat lehetne adni a rászorulóknak.

A kereskedők a részletesebb adatok alapján pontosabb fogyasztói profilokat képezhetnek, valós adatok alapján szegmentálhatják fogyasztóikat. Így testre szabottabb termékkel jelenhetnek meg, ami összességében erősíti a piaci versenyt, ezáltal csökkentheti az árakat. A mérés alapú elszámolás révén a kintlévőségeiket is csökkenthetnék.

Az elosztók csökkenthetik a hálózati veszteségeiket, ha egyből látják, hogy mely pontokon, szakaszokon történik el nem számolt vételezés. Emellett pontosabban tervezhetik a napi fogyasztásaik előrejelzéseit, távolról is lehetőségük lenne a ki- és bekapcsolásra, a minőségi jellemzők gyűjtésével korábban tudnák a problémás hálózati részeket azonosítani.

Végül pedig a rendszerirányító számára csökkenne az egyensúlytartás kockázata, a napon belüli egyensúlytalanság jobban tervezhetővé válna, teszi még hozzá az IP Systems ügyvezető igazgatója.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.