A pörgés, a felelősség és a „nyomás” miatt az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel a vezetők egészségének megőrzése. A menedzserek betegállományban töltött idejének csökkentése ráadásul bevételkieséstől, pluszköltségektől kímélheti meg a munkavállalót és a munkáltatót.

-
Lajos Éva, Budai Egészségközpont
Már Magyarországon is egyre több vállalat ismeri fel, hogy a munkatársak egészségének megőrzésével növelheti hatékonyságát. „A munkahelyi egészségfejlesztési program pozitív hatása statisztikailag is igazolható: a rendszeres szűrővizsgálatok akár harmadával csökkenthetik a munkatársak táppénzen töltött napjainak számát, valamint lehetővé teszik, hogy időben kiszűrhetők legyenek a súlyos betegségek” – meséli Lajos Éva, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója, a szűrővizsgálati program vezetője. Évente közel ezer közép- és felsővezető látogatja a programot.

 

Top-menedzserbetegségek

A mozgásszegény életmód, az ülőfoglalkozás, a pszichés stressz mind olyan tényezők, melyek növelik bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az elváltozások kialakulásának esélye az életkorral párhuzamosan is nő, így különösen ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat a negyven év feletti korosztálynak. „A leggyakoribb menedzserbetegségek az emésztőrendszer, a szem, illetve a táplálkozási és más anyagcsere betegségek csoportjába tartoznak. Gyakran találkozunk a bőr jóindulatú elváltozásaival, az anyajegyekkel, de magas számban fordul elő lúdtalp, elhízás, vérzsír-rendellenesség. A magas vérnyomás kiemelt szereplő; különösen komplex problémát jelent, ha túlsúllyal vagy emelkedett vércukor- és vérzsírértékkel párosul, amelyekkel időben kell megküzdenie egy vezetőnek.”

 

A jó menedzserszűrés ismérvei

A megfelelően összeállított menedzserszűrés egyfajta primer prevenció, segít időben felfedezni az elváltozásokat, megelőzni a betegségeket és szövődményeket. Hatékonyságát növeli, ha legalább évente egyszer megismétlik. Egy átfogó szűrővizsgálati program kiterjed a szív- és érrendszer, a mozgásszervek, a fog- és szájbetegségek, a gyomor- és emésztőszervek megbetegedéseire, valamint az onkológia egyéb aspektusaira is. A szakorvosi vélemények és a diagnosztikai vizsgálatok alapján a menedzserszűrést az egészségi állapot értékelése zárja. Az egészségmegőrzés azonban itt nem ér véget, hiszen kóros állapot megállapítása esetén az ügyfél feladata, hogy változtasson életmódján, étkezési, testmozgási szokásain, vagy kóros állapot gyanúja esetén elinduljon a további kivizsgálás, kezelésbevétel vagy gondozás irányába.

Felmérés az irodai egészségi kozkázatokról

Közel 4700 fő szűrése alapján készített felmérést a Budai Egészségközpont néhány éve az irodai munkavállalók egészségi állapotáról. A résztvevők több mint 90 százaléka tölti munkaideje nagy részét számítógép előtt. Saját bevallásuk szerint a legnagyobb ergonómiai, fizikai kockázatot a zsúfolt és rosszul kialakított terek, az ülőmunka, a nem megfelelő megvilágítás, a klímaberendezés és a huzathatás, valamint a botlásveszély okozza.

Ezek a kockázati tényezők vezetnek később nyak-, váll- és hátfájdalmakhoz, fejfájáshoz, alvászavarokhoz, fáradtsághoz, csuklófájdalomhoz vagy emésztési panaszokhoz. A mozgásszervi eltérések pedig nemcsak személyes, hanem munkáltatói szemmel nézve is kiemelt jelentőséggel bírnak, ugyanis a betegállományban töltött időt nagymértékben ezek az egészségügyi problémák okozzák.

A pszichoszociális felmérés során leggyakrabban az időkényszerre, a túlzott felelősségre, a túlterheltségre, a felülről jövő kevés információra és támogatásra, a kevés rekreációs időre, valamint a megfelelő étkezési lehetőség hiányára panaszkodtak a munkavállalók.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.