Már nem csak akciófilmekben látni, a hétköznapi életben is egyre többet hallani pénzszállító autók kirablásáról. Pedig a védelmi technika már áll olyan szinten, hogy jelentősen megnehezítse a rablók dolgát.

Európában 2012-ben havonta átlag mintegy félmillió euró értékben tulajdonítottak el árut szállítás közben. Ennek jó része készpénz volt. Legalábbis ezt állítja a Transported Asset Protection Association (TAPA) tavalyi év végi jelentése. A TAPA a közutakon elkövetett, nagy értékű árukat célba vevő bűncselekmények elleni küzdelem legtekintélyesebb szakmai szervezete. Az árubiztonságot, s benne természetesen a pénzszállítás biztonságát szolgáló megoldások fejlesztése ezért továbbra is napirenden van Európában.

 

-
 

 

Vigyázz, mozog!

A feladat nehézségét a szállítás közbeni vagyonvédelem esetében a jármű mozgása jelenti. Ugyanis valós idejű információkra van szükség – mozgás közben is –, hogy még időben lehessen cselekedni.

A megbízóknak, de leginkább a szállítással foglalkozó biztonsági cégeknek olyan technológiákat kell bevetniük, mint például a helymeghatározás (gps) és a rádiós adatátvitel (gprs). Ezek alkalmazásával valós időben, a nap 24 órájában lehet követni és elemezni a járművek útvonalát és mozgását.

 

Logisztikai teljesség

Ezzel a két technológiával komplett, távvezérelt biztonsági szolgáltatás alakítható ki. Ebben a diszpécser képes a nagy értékű árukat fuvarozó cégek teljes logisztikai folyamatának felügyelésére, beleértve a pénzszállító autók állapotát. A legújabb fejlesztések eredményeként teljes körű információ áll valós időben rendelkezésre a megfigyelés alatt álló biztonságtechnikai zárszerkezetek állapotáról. Ezeket a zárakat távolról, a diszpécserközpontból is lehet vezérelni.

Egy jól kialakított rendszer központi eleme a riasztási funkció. Bármilyen szokatlan, a szállítási tervben nem szereplő esemény esetén riasztást vált ki, méghozzá úgy, hogy a riasztási információk kép és hang formájában is megjelennek. A beérkező riasztási adatokat a rendszer nem csak figyeli, de visszakereshetően rögzíti is.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.