Lehet milliókat költeni otthonvédelmi megoldásokra, de nem muszáj. Némi odafigyeléssel kiegészítve a legegyszerűbb riasztórendszerek is hatásosak lehetnek. Ha azonban a támadás belülről érkezik, nincs menekvés.

-
 

 

Jó környékeken, igényes házakban vagy lakásokban laknak családjaikkal a vezető beosztású személyek. Logikus, hogy a betörők az ő otthonaikat tűzik ki célul, ha értékes dolgokat szeretnének eltulajdonítani. Sajnos, még a leginnovatívabb otthonvédelmi technikák sem védik meg a topmenedzsert attól, hogy az általuk alkalmazott személyzet okozza a bajt. Pedig manapság egyre gyakoribb, hogy olyanok hajtják végre a bűncselekményeket, akiktől az ember egyáltalán nem várná. Erre nincs megoldás, de a házban és annak környékén dolgozó személyzet alapos megválogatása már egy lépéssel közelebb vezethet a biztonsághoz.

 

Két legyet egy csapásra

A biztonsági szúnyogháló nem csak a rovarokat, az illetéktelen behatolókat is „szűri”. Az itthon kevéssé ismert technológia speciális „szakadószálakat” alkalmaz a keretbe feszítve, amelyek leszerelés-érzékelővel vannak ellátva. A háló átvágásra és leszerelésre egyaránt jelez, miközben engedi levegőzni a lakást.

Big Brother

Szintén közkedveltek a házi kamerarendszerek. Természetesen azok a leghatásosabbak, amelyek rögzítik is a képeket. A jól elhelyezett, modern videofelügyeleti rendszerek nagy része képes valós idejű, távoli hozzáférést biztosítani a felhasználók számára, akik laptopjukon, táblagépükön, okostelefonjukon egyaránt figyelemmel követhetik a monitorozott területen zajló eseményeket.

Csak mostanában váltak elérhetővé a magyar piacon az akkora képpontszámú kamerák, amelyek segíthetik a rendőrségi nyomozásokat, hiszen a „szalagra” (valójában általában merevlemezre) került rablóról kinagyítás után is éles képet adnak.

 

Mission impossible

Gyakran találkozunk a filmeken infrasorompós védelemmel, legtöbbször piros, keszekusza elrendezésű csíkokként. A valóságban pedig szemmel nem látható sugarakról van szó. Ezt a fajta kültéri érzékelő megoldást általában ajtókon, ablakokon, területhatárokon használják, de egy terasz vagy a kertben parkoló autók, egyéb értékes járművek védelmére is kitűnő. Olyan területeken ajánlatos alkalmazni, ahol egy „sima” térérzékelő percenként jelezne.

 

„Itt a házad beszél”

Már általánosnak számít a gsm telefonos egység alkalmazása, amely a benne lévő sim-kártyának köszönhetően betörés észlelése esetén azonnal tárcsázza a rendszernek megadott telefonszámokat. A megoldás lehetővé teszi, hogy az otthonától akár csak percekre távol kerülő tulajdonos azonnal tudomást szerezzen a birtokát érő támadásról, méghozzá előre felvett hangüzenettel és persze sms-sel is. Az egyszerűbb megoldások csak a riasztás tényét közlik, a „jobbak” azt is, hogy a védett terület melyik zónája riasztott.

Csak egy kis odafigyelés

Nem csak attól függ egy otthon biztonsága, hogy mennyit költenek rá. Szükség van megfelelő biztonsági rendszerre, de nem kell feltétlenül a csúcskategóriát választani. Egy körültekintően kialakított rendszer megfelelő védelmet nyújt. Természetesen fontos, hogy a tulajdonos éber legyen, és kihasználja a már beépített rendszer lehetőségeit. Ilyen például a belépést csipogó hanggal jelző funkció vagy az éjszakai részleges élesítés lehetősége – utalt az emberek figyelmetlenségéből keletkező anyagi károkra Katona Attila, a lakásvédelmi megoldásokkal foglalkozó Alarmszerviz ügyvezető igazgatója. (Ezek a legegyszerűbb biztonsági vezérlőkben is alapfunkciók. Előbbi neve „door chime”, általában a 3-as gomb hosszú lenyomásával lehet bekapcsolni. Nagy „forgalmú” családoknál – és pont éjszaka – viszont elég zavaró. Utóbbiról is az egész családnak tudnia kell, hogy éjjel mindenképpen kerüljék el az élesített zónákat. – a szerk.)

Egy egyszerűbb rendszer telepítése is gátat szabhat a manapság egyre „népszerűbb” besurranó tolvajlásnak. Ráadásul minimális költséggel több százezres vagy még komolyabb veszteségtől kímélheti meg a használóját.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.