Azok a vállalkozások, amelyek eddig vonakodtak az elektronikus számlázástól, most talán majd kedvet kapnak az eljárás egyszerűsítése nyomán. Továbbá az e-számlázás ezentúl kevesebb költséggel jár, ami javítja a versenyképességet.

Világosan látszik, hogy a papír alapú iktatás helyét rohamosan átveszi az elektronikus dokumentumkezelés. A váltás eredményezte idő- és költséghatékonyságot számos sikeres bevezetés bizonyítja. Mivel a dokumentumkezelés része a számlázás is, az elektronikus számlakibocsájtásra is vonatkozik a költséghatékonyság és átláthatóság követelménye.

 

-
 

 

Cél az egyszerűsítés

A 2013. január 1-jével életbe lépett új adótörvény az e-számlázás tekintetében jelentős mértékben túllép a 2007-es áfa-törvény előírásain. Az új irányelv egyik alapvető célja a számlázással kapcsolatos szabályok egyszerűsítése. Kiemelt cél az is, hogy megszűnjön a papír alapú és elektronikus számlák közötti különbség, s könnyebb legyen az e-számlák használatára való átállás. Jó volna az is, ha 2020-ra 20 százalékosra emelkedne az e-számla elterjedtsége.

A módosítások teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó uniós előírásoknak. Így azok a cégvezetők, akik eddig vonakodtak bevezetni az e-számlázást, most egyszerre takaríthatnak meg pénzt – nem utolsósorban a papíron, a nyomtatási költségeken és a postázáson spórolhatnak – és tehetnek eleget az EU irányelveinek. Csökken a fizetési határidő is, valamint megszűnnek az adatrögzítésből adódó problémák. Nem beszélve a megnövekedett versenyképességről a továbbra is papír alapon számlázókkal szemben.

 

Régen szabály volt, ma lehetőség

A korábbi szabályozás nem határozta meg az elektronikus számla fogalmát. De nem is volt rá szükség, mivel a vonatkozó irányelv szigorúan meghatározta a kibocsátás módját. Itt a két kulcskifejezés az eredet hitelessége és a tartalom sértetlensége volt. Ezt a kibocsátó vagy fokozott biztonságú (pki alapú) elektronikus aláírással vagy biztonságos elektronikus adatcsere (edi) alkalmazásával garantálta. Mivel mindkettőt bonyolult létrehozni, s ráadásul drága is, nem csoda, ha a kis- és közepes vállalatok nem kaptak rá az e-számlázásra.

2013-tól a fent meghatározott kibocsátási mód viszont pusztán lehetőségként marad meg a közösségi jogban. Ettől kezdve az a bizonylat minősül elektronikus számlának, amely tartalmazza az áfa-törvényben kötelezően előírt tartalmi elemeket, és amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. Az elektronikus számlázás alkalmazásának azonban továbbra is feltétele, hogy a számlát befogadó cég vagy személy abba beleegyezzen. Érthető, mert a számla befogadásának vannak technikai feltételei.

 

A lábnyom

Egy tanulmány szerint ha a papír alapú számlákat elektronikus számlákkal helyettesítenék, akkor éves szinten 39–41 ezer tonna széndioxid nem kerülne a levegőbe. Ezenfelül pedig középtávon 18 milliárd euróval csökkentené a vállalkozások adminisztratív terheit.

Formátumkavalkád

E meghatározás alapján tehát az elektronikus számla formátuma felszabadul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pki és edi alapú számlázás mellett megjelenhet minden olyan elektronikus számlázási rendszer, amely biztosítani képes a számlákkal összefüggésben támasztott egyéb követelményeket. Számlának minősülhet egy egyszerű pdf vagy Excel-állomány, de akár egy e-mail is. Ez a korábbi, szigorú műszaki feltételeket támasztó szabályozáshoz képest jelentős könnyítésnek minősül.

A számlák kibocsátásának könnyítése mellett azonban a cégvezetőknek több mint ajánlott figyelembe venniük, hogy továbbra is kötelező 8 évig megőrizni a számlákat. S ezen időszak alatt biztosítani kell a számla

– eredetének hitelességét (az eladó és a számlában ekként feltüntetett személy azonos);

– adattartalmának sértetlenségét (a számla tartalmát nem változtatták meg) és

– olvashatóságát (a számla az ember számára olvasható).

Egyet azonban nem szabad elfelejteni: az, hogy az elektronikus számlázás egyenértékű a papír alapú számlázással, a vállalkozások számára (egyelőre) nem lesz kizárólagosan kötelező.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.