Az okostelefonok robbanásszerű terjedésével gombamód szaporodnak a közlekedésben segítő appok. Budapest után a vidék is meglódult.

Kezdetben csak az autós társadalmat szolgálták ki hasznos és kényelmes mobilalkalmazások. Sms-sel lehetett autópálya-matricát venni, parkolni. Az okostelefonos térképek és útvonaltervezők a folyamatos internetelérés és a gps már gyakorlatilag több mint 50 százalékban kiszorították a piacról az autós navigációs rendszereket. Kétirányú kommunikátorként is működnek, újabb kényelmi funkciókat nyújtva.

-
Gyalogszerrel közlekedők számára is kitárult az útvonaltervezés és -optimalizálás kapuja. A mai várostérképek már ismerik a tömegközlekedési eszközök útvonalait és menetrendjét is. Ha a városban A-ból B-be akarunk jutni, a program megkomponálja nekünk az időben legrövidebb utat, vagy épp a legkevesebb átszállással megvalósítható útitervet.

A legtöbb taxivállalat készített saját mobilalkalmazást. Egy rövid regisztráció után máris rendelhetünk taxit, még az indulási címet se kell bemondani: azt a rendelő készülékének földrajzi koordinátái megadják.

Dugó- (például az Egérút és a SmartCity nevű app) és kátyúfigyelő alkalmazással segítik ki egymást a közlekedők. Van már traffipax-adatbázis, üzemanyag- és útvonal-nyilvántartó program, kerékpárút-atlasz, turistáknak túraútvonalak, iránytű és tájoló program. Telekocsi programok, vasút- és távolságibusz-menetrend. Minden, az utunkba eső bolt, vállalkozás, benzinkút, pénzkiadó automata könnyedén megkereshető. Aki gyalog jár, kiterjesztett valóságként az érintett látnivalókról is olvashat lexikális adatokat.

Sok vidéki város helyi közlekedését (menetrendet is beleértve) is mobilalkalmazásba gyúrták. Felkerült a közlekedési mobilalkalmazás lefedettségi térképére többek között Szeged, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szekszárd, Veszprém, Nagykanizsa, Szombathely, a teljes Kisalföld.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.