Egyes gyógyszerek 30 °C felett lebomlanak és elveszítik hatásukat vagy fényérzékenységet okoznak.

-
 

 

A hirtelen jött nyár a gyógyszerszedési szokások szempontjából is felkészületlenül érhet bárkit. Ha a családi nyaralás alkalmával egyszerűen a poggyászba csomagoljuk a gyógyszeres dobozokat, vegyük figyelembe, hogy a nem megfelelően tárolt gyógyszerek a nyári hőségben hatástalanná válhatnak.

Tudta?

– A grapefruitlé megváltoztatja egyes gyógyszerek hatását, tehát a gyógyszert szedők lehetőleg ne, vagy csak óvatosan kísérletezzenek egzotikus, illetve szokatlan ételek, italok fogyasztásával például nyaraláskor.

– Aki vércukorszint-csökkentőket vagy inzulint, illetve olyan gyógyszert szed, amely mellett tilos a szeszes ital, illetve bizonyos ételek fogyasztása, a társaság vagy az üdülés kedvéért se változtasson a szokásain.

Egyes gyógyszerek a nagy melegben lebomlanak és elveszítik hatásukat. Kényesek, hűtött tárolást igényelnek többek között az allergia elleni kapszulák, a koleszterinszintre ható gyógyszerek, a magas vérnyomás elleni szerek, az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, de még a cukorhelyettesítő édesítőszerek is.

Nyaraláskor fokozattan érdemes figyelni arra, hogy a gyógyszerszedési időszak alatt ne tartózkodjunk napon és gyakori esetben a kúra befejezése után még néhány napig. Ugyanis bizonyos készítmények fényérzékenységet (fotoszenzibilizációt) okozhatnak. A fotoszenzibilizáció lényege, hogy a kémiai anyag érzékennyé teszi a bőrt a nap ibolyántúli sugaraival szemben, és egyéni érzékenységtől függően enyhébb-súlyosabb bőrgyulladást, bőrfoltosodást okozhat. A felsorolt készítmények mellett egyes illóolajok is növelhetik a bőr fényérzékenységét. Ez azt jelenti, ha a bőr kapcsolatba kerül velük, majd UV-sugárzás éri, akkor gyulladáskeltő anyagok fejlődnek ki, melyek bőrgyulladáshoz vezetnek, vörösödést és hólyagképződést okoznak.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.