A ciprusi betétadó bevezetése után egyre többen teszik fel a kérdést, milyen befektetési formát érdemes választaniuk. Változatlanul lehet bízni az amerikai részvénypiacokban és egyes piacvezető technológiai cégek papírjaiban. „A jól menő nagyvállalatok részvényeit kezelő befektetési alapok pedig a bankbetéteknél magasabb hozammal kecsegtetnek” – vázolja alább a lehetőségeket Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

-
 

 

– Az offshore befektetések megadóztatási hullámában elég rosszul járnak azok, akiknek 100 ezer euró feletti megtakarításuk fekszik ciprusi bankbetétekben, tehát egyre több befektető fordul új lehetőségek irányába. Melyek ezek?

–Kimagaslóan érdekesek lehetnek az amerikai részvénypiacok. Ezek, a jegybanki támogatás tudatában s összhangban a kiváló vállalati fundamentumokkal, biztonságosabbak tűnnek számos egyéb alternatív befektetésnél. Meg kell fontolni azonban az azonnali beszállást, mivel csökken a világgazdasági növekedés dinamikája. De bizonyos enyhítő korrekciók kedvező vételi alkalmat teremthetnek.

– Milyen típusú cégek papírjait érdemes venni?

–Különösen a technológiai, azaz blue chip-befektetések tűnnek ígéreteseknek.

– Ezekből elég sok szerepel mind a Nasdaqon, mind a New York-i Értéktőzsdén (NYSE). Melyek a slágerek?

–Itt van például a Facebook. Negyedévről negyedévre gyorsuló növekedést produkál, hirdetési bevételei pedig 40 százalék feletti mértékben ugrottak meg a legutóbbi gyorsjelentésük alapján. A papírok árazása elfogadhatóbb szintre került, a „sztori” azonban még mindig kétesélyes. Ha a vállalat sikeresen aknázza ki az immár 1 milliárd fő feletti felhasználói táborában rejlő lehetőségeket, a következő évek egyik legjobb tőzsdei befektetését nyújthatja. A kockázatok azonban jelentősek, az elvárt robbanásszerű növekedésért magasabb árazással szembesülünk.

-
Schuszter Péter, Generali Alapkezelő
– A másik állandóan figyelt cég az Apple…

– Még mindig a legnagyobb súllyal szereplő technológiai vállalat a különböző indexkövető portfóliókban. Az elmúlt 6–8 hónapban mintegy 40 százalékkal zuhanó részvények ára vonzó, de egyelőre hiányzik a növekedést beindító kezdő lökés. Ez a felhasználók számának bővülése, a piaci részesedés növekedése vagy innovatív termékek megjelenése lenne. Néhány bejelentés történt is az elmúlt hetekben, így az erős versenytársak ellenére a társaság képes lehet újra pozitív meglepetést okozni az év második felétől.

– A mobilcégek nem tűnnek biztos befektetésnek?

–Akár azok is. A köztük dúló harc egyik győztese egyébként a Qualcomm. A vezeték nélküli technológiában élenjáró chipgyártó szűk három év alatt a nem csekély részvénypiaci hozam kétszeresét termelte befektetői számára. A társaság két év alatt megduplázta a kifizetett osztalékot is. Kockázatot jelent viszont, hogy az erősödő verseny miatt több elemző az idei évre várja a vállalat piaci részesedésének tetőzését.

– Biztos pontnak tűnhetnek a globális e-kereskedelmi társaságok is…

–Az eBay az e-commerce egyik legsikeresebb és legismertebb képviselője. Az évek óta tartó emelkedő trend februárban ugyan megingott, de gyorsan magára talált az árfolyam. S a 20 százalékhoz közelítő éves eredménybővülési potenciál továbbra is ígéretes befektetési lehetőséget sugall.

– Mi a helyzet a „hagyományos” it-cégekkel?

–Az Oracle lehet az egyik kedvenc. A szoftvergyártó profit-előrejelzése megfelel ugyan a konszenzusnak, az árbevétel szintjén azonban sokkal óvatosabbá vált a menedzsment. Noha a versenytársak erősítenek, a cég cash flow-termelése továbbra is kiváló, és az eddigi akvizíciók sikeresen illeszkedtek a cég stratégiájába. Az elemzők többsége változatlanul pozitívnak tartja a vállalat jövőképét.

– Ezek mind egyedi vállalatok. Befektetési alapokkal nem érdemes foglalkozni?

–De igen. Például mi is úgy alakítottuk ki az ügyfelek számára elérhető konstrukciókat, hogy a fent említett amerikai technológia vállalatok jövőbeni sikeréből az alapjainkon keresztül bárki profitra tehessen szert. Ezekben az alapokban aktív portfólió menedzselés segíti a megfelelő befektetési célpontok kiválasztását.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.